Barnevik van ABB stapt op

ZÜRICH , 10 OKT. President-directeur Percy Barnevik van het Zweeds/Zwitserse elektro- en machinebouwconcern Asea Brown Boveri (ABB) legt zijn functie begin volgend jaar neer. Het eveneens Zweedse bestuurslid Göran Lindahl volgt hem op. Daarnaast zal Renato Fassbind de nieuwe functie van financieel-directeur bekleden, aldus ABB in een vandaag uitgegeven verklaring.

Lindahl, die sinds de fusie van Asea met Brown Boveri acht jaar geleden in de directie van ABB zit, is nu nog de verantwoordelijke man voor de divisie stroomdistributie en -transmissie. Gedurende zijn loopbaan als directielid zaten ook de regio's Midden-Oosten en Noord-Afrika in zijn portefeuille. Daarnaast vervulde hij een aantal bestuursfuncties op het terrein van onderzoek en van verkoop. Bij elkaar zit de 51-jarige ingenieur een kwart eeuw bij de groep.

Fassbind heeft nu nog de leiding over de afdeling boekhouding. De 41-jarige econoom kwam zes jaar geleden in dienst van ABB. Daarvoor was hij werkzaam bij Zwitserse en Amerikaanse bedrijven.

Barnevik blijft als president-commissaris aan het concern verbonden. Onder zijn leiding heeft ABB de afgelopen tien jaar een enorme groei doorgemaakt, maar tegelijkertijd werd er fors gesaneerd en op kosten bespaard. ABB werd de grootste investeerder in Oost-Europa waar het inmiddels 73 voormalige staatsbedrijven of delen daarvan opkocht en grondig reorganiseerde. Barnevik geldt als een van Europa's meest innovatieve en spraakmakende topmanagers. In 1988, amper een jaar na de fusie tussen het Zweedse Asea en het Zwitserse Brown Boveri, ging de staf van het nieuwe hoofdkantoor in Zürich terug van 4000 naar 200 leden. Bovendien werden de rond 200.000 employées wereldwijd ondergebracht in 5000 'profit-centers' met elk een eigen balans en resultatenrekening. Het aantal managementlagen werd van zeven naar vier teruggebracht.