Asterix naar Atlantis in nieuw album

ROTTERDAM, 10 OKT. Het avontuur speelt zich niet af in China, en ook niet in Rusland, zoals stripkenners de afgelopen weken meenden te kunnen voorspellen. In het dertigste Asterix-album, dat vandaag verschijnt, reist de onoverwinnelijke Galliër per galei naar de Canarische eilanden - of liever naar het legendarische Atlantis, dat daar door schrijver-tekenaar Albert Uderzo gesitueerd wordt.

De beproeving van Obelix, uitgebracht in 15 talen en in een oplage van 80 miljoen exemplaren, draait om de onttovering van Asterix' onafscheidelijke metgezel Obelix, die na het drinken van een hele ketel toverdrank eerst verandert in een standbeeld en daarna in een klein kind. Op advies van de druïde Panoramix varen de Galliërs naar het eiland Atlantis, waar ze de wijze bewoners om raad willen vragen. Ze maken de reis aan boord van de keizerlijke galei van Julius Caesar, die is gekaapt door een groep slaven onder leiding van de Griek Spartakis (een getekende dubbelganger van de Amerikaanse filmster Kirk Douglas).

Het nieuwe Asterix-album is het eerste sinds De roos en het zwaard (1991), en het zesde dat tekenaar Uderzo vervaardigd heeft sinds 1977, toen de vaste scenarist René Goscinny aan een hartaanval overleed. Twee jaar geleden, bij de 35ste verjaardag van de strip, kondigde Uderzo plotseling aan dat hij definitief zou stoppen met Asterix. Hij was in copyright- en royalty-processen verwikkeld met zowel zijn vroegere uitgever Dargaud als de erfgename van Goscinny, en voelde zich te oud om nieuwe avonturen te verzinnen.

Tegen een Engelse journalist zei de 69-jarige Uderzo afgelopen vrijdag dat hij spijt had van die 'paniekbeslissing', en dat hij door zal tekenen tot zijn dood. “Het zou stom zijn om te stoppen. Wij (van de Asterix-studio's) zijn hofnarren die de mensen aan het lachen maken. In de sombere tijden waarin we leven, is dat een noodzakelijk medicijn.”