Architectuurinstituut dreigt met sluiting

ROTTERDAM, 10 OKT. Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) sluit midden 1997 de deuren als het niet meer geld krijgt van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit zegt Kristin Feireiss, de directeur van het NAi.

In de cultuurnota 'Pantser of ruggengraat' van staatssecretaris van Cultuur Aad Nuis wordt de rijkssubsidie aan het NAi voor de periode 1997-2000 weliswaar verhoogd van de huidige 5,9 miljoen gulden per jaar naar 6,2 miljoen gulden, maar dit is niet voldoende om alle gewenste activiteiten te ontplooien, aldus Feireiss. Het instituut had om 8,5 miljoen gevraagd. Hierover heeft de Raad voor Cultuur positief geadviseerd.

“Voor tentoonstellingen en andere publieke activiteiten krijgen we in 1997 281.000 gulden rijkssubsidie en daarmee kun je niet veel doen”, zegt Feireiss. “De tentoonstelling 'Nederland naar school', die in december opent, kost alleen al 400.000 gulden. Zonder extra geld kunnen we het programma voor 1997 niet uitvoeren en zullen we gedwongen zijn halverwege het jaar te sluiten.”

Het ministerie meent dat het NAi zijn plannen niet moet baseren op de verlangde, maar op de toegekende rijkssubsidie.