Amerikanen kopen stroomproducent in Azie

De Amerikaanse elektriciteitsproducent Southern Company neemt voor 2,7 miljard dollar (4,6 miljard gulden) een belang van 80 procent in Consolidated Electric Power Asia (CEPA), een van de grootste onafhankelijke energiebedrijven in Azie.

Daarmee krijgen de Amerikanen toegang tot een van de snelst groeiende regio's van de wereld.

CEPA, bouwt, bezit en beheert electrische centrales in China, de Filipijnen, Pakistan en Indonesie. De capaciteit van de maatschappijen die CEPA bezit, ligt momenteel op 3995 megawatt (MW), terwijl 1200 MW in aanbouw is. Daarbovenop komt via koopovereenkomsten op termijn nog eens 2640 MW. Southern beheert bij elkaar 2735 MW en behoort tot de grootste electriciteitsproducentenvan de Verenigde Staten. Het bedrijf bezit centrales in ondermeer Argentinie, Chili en sinds vorig jaar ook in Groot-Brittannie.

CEPA is nu nog voor ruim 60procent in handen van Hopewell Holdings in Hongkong. Dit is een van de vooraanstaande concerns op het terrein van infrastructuur.