Achterberg dingt na zege Roda naar lege stoel Stevens

ARNHEM, 10 OKT. Als voetballer was Eddy Achterberg een fanaticus. Als trainer is hij dat ook. En dan wordt het soms moeilijk om de realiteit onder ogen te zien. Gisteravond won 'De Keu' met Roda JC van Don Leo's Vitesse: 1-2. Achterberg nam meteen de gelegenheid te baat te solliciteren op de vacature van de naar Schalke 04 vertrokken Huub Stevens. “Ik ga ervoor”, zei hij in zijn ongebreidelde enthousiasme.

In het sponsorhome glimlachte voorzitter Th. Pickée minzaam toen hij het hoorde. “Het is een heel normale zaak als een assistent-trainer zich kandidaat stelt. Hij heeft nooit een kans gehad. Maandag ga ik met hem in conclaaf. Tot die tijd neem ik geen enkel standpunt in over welke trainer dan ook.”

Getuigt het van moed of overmoed dat Achterberg zich opwerpt voor een belangrijke trainerspost als er ook werkloze vakgenoten rondlopen met illustere namen als Aad de Mos, Bert Jacobs of Herbert Neumann? Achterberg vindt dat er genoeg redenen zijn om hém te promoveren tot hoofdtrainer van Roda JC. “De goede resultaten zijn mede door mijn inbreng tot stand gekomen. Stevens heeft ook steeds gesproken over een tweemanschap. Als hij een speler met een hamertje de grond in sloeg, trok ik hem aan zijn haren er weer uit. Ik heb een stuk van mezelf ingeleverd. Want er waren ook weleens meningsverschillen. Dan knalde een deur soms hard dicht. Maar de volgende dag was alles weer vergeven en vergeten.”

Het fanatisme van de speler Achterberg uitte zich op het veld door een energieke aanpak op het middenveld. Hij was een ijzervreter die niet over zich heen liet lopen. De Keu als trainer is soms een plaag voor scheidsrechters, die menige verwensing uit de dug-out naar hun hoofd geslingerd krijgen als ze in de ogen van de trainer weer eens een verkeerde beslissing nemen. Na de wedstrijd pleegt hij bij een goed resultaat het veld op te rennen om 'zijn' spelers te bedanken. Dat deed hij gisteravond gewoontegetrouw ook. Al stond dat plotseling een beetje vreemd als hoofdtrainer.

Het was trouwens voor de tweede keer dat hij fungeerde als de verantwoordelijke coach. Vorig seizoen lag Stevens met griep in bed, uitgerekend toen Roda op bezoek moest bij Achterbergs oude club FC Twente. Ook in die wedstrijd loodste De Keu zijn team naar een 2-1 zege. In de euforie werd hij na afloop van het veld gedragen. “Ik ga met discipline anders om dan Stevens”, zegt hij. “Ik zal nu alert moeten zijn dat spelers daar geen misbruik van maken. Qua voetbal hebben Stevens en ik dezelfde visie. We willen beiden op de helft van de tegenstander voetballen.”

Mocht de keuze niet op hem vallen dan zal hij zijn contract, dat nog anderhalf jaar doorloopt, in principe uitdienen als tweede man. “Maar als ik gepasseerd word zou ik dat wel als een diskwalificatie beschouwen van mijn kwaliteiten. Zeker niet leuk.”

Dinsdagavond namen de spelers van Roda JC op Kaalheide afscheid van Stevens die de moeilijke taak op zich heeft genomen Jörg Berger te doen vergeten bij Schalke 04. Het was een emotioneel adieu. “Zijn afscheidsspeech duurde maar drie zinnen”, vertelt Pickée. “Daarna kon hij niet meer praten. Stevens was een technisch directeur en een clubman. Zondag wilde ik eerst niets weten van zijn vertrek. Hij stond op het punt bij ons een vierjarig contract te tekenen. Na gesprekken met zijn zaakwaarnemer zag ik in dat hij bij Schalke in een heel andere ambiance gaat werken.”

Stevens is ook vertrokken omdat hij in Kerkrade geen toekomstperspectief meer zag. Hij had er geen vertrouwen in dat er op korte termijn een nieuw stadion komt. “Die accommodatie is inderdaad onontbeerlijk om ons te kunnen handhaven in de subtop”, wijst Pickée op het belang van de inkomsten die straks op gebied van sponsoring, business-seats en recettes gegenereerd worden. “Wij willen naar een exploitatie van 30 tot 35 miljoen gulden.

Het bestuur van Roda JC is optimistischer dan Stevens over het stadion. Pickée: “Eind januari hopen we de bouwvergunning in ons bezit te hebben. Dan gaat de eerste paal zo snel mogelijk de grond in.” Roda is bereid in het belang van het nieuwe stadion met MVV en Fortuna op te gaan in een FC (Zuid-)Limburg. “Maar dan moeten de gesprekken daarover voor 1 december zijn afgerond. Anders gaan wij onze eigen weg. FC Limburg moet straks mee kunnen draaien in de top van Nederland.”