Aanval van Tutsi's op ziekenhuis in Zaïre

KINSHASA, 10 OKT. Rebellen van de Banyamulenge (Tutsi's die al 200 jaar in Oost-Zaïre wonen) hebben het afgelopen weekeinde 34 patiënten en zes personeelsleden van een ziekenhuis in de plaats Lemara vermoord. Dat heeft een arts, die de aanval ongedeerd wist te onvluchten, gisteren gemeld. Een functionaris van de Verenigde Naties heeft het bericht bevestigd.

Zondagnacht vielen honderd Banyamulenge een ziekenhuis aan in de plaats Lemara, ongeveer 60 kilometer ten zuiden van de Zaïrese grensstad Bukavu. “De Banyamulenge kwamen bij het ziekenhuis aan en openden het vuur. Ze doodden 28 patiënten in hun bedden, 34 patiënten in totaal, en vier broeders en twee artsen”, aldus dr. Aubin Mulaga. Volgens hem vielen de Banyamulenge-guerrillastrijders het ziekenhuis aan omdat daarin Hutu's werden verpleegd die gewond waren geraakt in confrontaties tussen het Zaïrese leger, de Banyamulenge en plaatselijke Zaïrese stammen.

Bij recente gevechten tussen het Zaïrese leger en Banyamulenge-rebellen in de omgeving van de stad Uvira in Zuid-Kivu, zijn ten minste 6 doden en 25 gewonden gevallen. Dat hebben de regionale autoriteiten in Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu, gisteren bekend gemaakt.

De etnische conflicten in Oost-Zaïre dreigen te ontaarden in een grensoorlog tussen Rwanda en Zaïre. De plaatsvervangend gouverneur van de provincie Zuid-Kivu, Lwasi Ngabo Lwabanji, gaf dinsdag alle 400.000 Banyamulenge, zowel rebellen als burgers, opdracht hun woongebied binnen een week te verlaten, anders zullen zij als opstandelingen worden beschouwd. (Reuter)