Winst uit voetbal mogelijk belast

DEN HAAG, 9 OKT. De belastingdienst onderzoekt of betaald voetbalorganisaties vennootschapsbelasting moeten gaan betalen. De clubs, veelal georganiseerd als vereniging of stichting, zijn de laatste jaren steeds commerciëler gaan werken. “Je kunt je er dus iets bij voorstellen dat zij vennootschapsbelasting-plichtig zijn”, zei een woordvoerder van het ministerie van Financiën gisteren.

Mocht het er uiteindelijk van komen dat de clubs vennootschapsbelasting moeten gaan betalen, dan geldt een tarief van 35 procent over de bedrijfswinst. Die behelst ook de verkoop van spelers, waaraan zeker de grote clubs vaak vele miljoenen guldens verdienen. Bij het Bosman-arrest is weliswaar de transfersom afgeschaft, maar dat geldt alleen voor spelers aan het einde van een contractperiode. Bij doorlopende contracten van spelers kunnen clubs een afkoopsom vragen.

Niet bekend

PSV maakt zich vooralsnog geen zorgen over een eventuele belastingheffing. “We maken bijna geen winst”, vertelde F. Willems, financieel manager van de Eindhovense club. “Al het geld wordt direct geïnvesteerd in spelers of het stadion.” Bovendien wijst Willems erop dat het kosten in de afgelopen jaren even hard omhoog zijn gegaan. “Vooral de salarissen zijn fors verhoogd. Bovendien is winst ook niet de doelstelling van PSV”, stelt Willems.

Zijn collega bij Feyenoord, J.W. van Dop, durft nog geen uitspraken te doen over de gevolgen van een eventuele belastingplicht. “De belastingdienst weet zelf nog niet hoe hij de dingen wil gaan aanpakken”, zegt Van Dop. Volgens de financieel manager van Feyenoord kan er bijvoorbeeld belasting geheven worden op de winst die gemaakt wordt bij de kaartverkoop, de merchandising of de verkoop van spelers. Van Dop: “Het kan nog wel een aantal jaren duren voordat de belastingheffing intreedt. Ik kan me indenken dat het een keer gaat gebeuren. De voetballerij is steeds commerciëler geworden. Voorlopig kunnen we alleen maar afwachten welke kant het opgaat.” (ANP)