Vijf jaar cel voor sex van Nederlander met Filippijnse kinderen

DEN HAAG, 9 SEPT. De rechtbank in Den Haag heeft gistermiddag de 43-jarige J. van der S. uit Delft veroordeeld tot vijf jaar cel, omdat hij ontucht heeft gepleegd met zes Filippijnse kinderen. De kinderen waren tussen de 11 en 18 jaar oud.

De rechtbank heeft de straf ook opgelegd wegens seksueel misbruik van een meerderjarige vrouw uit Delft. De officier van Justitie had twee weken geleden acht jaar cel geëist. Van enkele slachtoffers van de man konden identiteit en leeftijd echter niet worden achterhaald waardoor de rechtbank tot een lagere straf is gekomen.

De zaak tegen Van der S. kwam op gang toen de Delftenaar een aantal filmrolletjes inleverde bij een ontwikkelcentrale. Toen bleek dat daar foto's van seksuele handelingen met zeer jonge meisje bij zaten, schakelde een medewerker de politie in. Na huiszoeking vond de politie naast honderden foto's ook twintig door de Delftenaar vervaardigde pornobanden met onder andere beelden van seksuele handelingen met jonge Filipijnse meisjes.

Raadsman D. van der Landen, vindt de straf veel te hoog. Volgens hem heeft zijn cliënt op een ongunstig moment terecht gestaan, nu de aandacht voor seksueel misbruik van kinderen groot is. Bovendien vindt hij dat de rechtbank de strafbare feiten niet mag beoordelen alsof ze in Nederland zijn begaan. Ook acht de raadsman de beschuldiging van verkrachting niet bewezen. Van der Landen heeft zijn cliënt dan ook geadviseerd om in hoger beroep te gaan.

Nu de rechter Van der S. heeft veroordeeld, is de kans op het vervolgen van andere Nederlandse sextoeristen groter geworden, zo meent het openbaar ministerie. Van één verdachte staat volgens het openbaar ministerie al vast dat hij wordt vervolgd. Hij is vorig jaar op de Filippijnen aangehouden wegens het misbruiken van een 9- en een 14-jarig meisje. Ook dat misbruik is op video vastgelegd. Deze verdachte is destijds op borgtocht vrijgekomen op de Filipijnen en wist naar Nederland te ontsnappen.

De kinderorganisatie Defense for Children International overweegt een civiel proces aan te spannen tegen Van der S. waarin zij schadevergoeding gaat eisen. Defense for Children International hoopt daarmee andere sextoeristen af te schrikken. Volgens de organisatie is een ander voordeel van een civiele zaak dat misbruikte kinderen met van een schadevergoeding in het vooruitzicht sneller meewerken aan onderzoek tegen sextoeristen.