Veelbelovende gasvondst in Waddenzee

ASSEN, 9 OKT. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft een 'veelbelovende' gasvondst gedaan in de Waddenzee. Uit de eerste resultaten van een exploratieboring op ruim 3 kilometer buiten Lauwersoog is op een diepte van 4000 meter gas aangetroffen.

Om de omvang van de winbare reserves vast te stellen, gaat de NAM nog nadere tests uitvoeren. Al jarenlang verricht de maatschappij vanaf de Fries-Groningse Waddenkust proefboringen naar gasvoorraden in het gebied van de Gronings-Friese zeekust en op Ameland. Sinds 1986 wint de NAM aardgas op het eiland.

De maatschappij verwacht dat onder het hele Waddengebied een voorraad van zeker 200 miljard kubieke meter aardgas zit. Het gas dat nu in een zandsteenlaag is aangetroffen, is de eerste bevestiging van die veronderstelling. Het gasveld in Slochteren bevatte bij de ontdekking 2700 miljard kubieke meter. De NAM gaat de komende tijd vanaf de boortoren in de haven van Lauwersoog, met de schuine boortechniek, een tweede gebied onderzoeken.

Pas daarna ontwerpt de maatschappij de nu gedane vondst en mogelijk andere vondsten in hetzelfde gebied aan een testprogramma. De resultaten daarvan zijn naar verwachting niet eerder dan komend voorjaar bekend.