Systeem begin '97 ingevoerd; Rabo: betalen via Internet met chipknip

ROTTERDAM, 9 OKT. De Rabobank zal de chipknip, de betaalkaart die vanaf eind deze maand massaal wordt ingevoerd, vanaf begin 1997 ook aanbieden om betaaltransacties via het computernetwerk Internet mogelijk te maken. Dat heeft de Rabobank vanmorgen bekend gemaakt.

De Rabobank biedt ondernemers een site op Internet, Trefpunt genoemd. Via Trefpunt kunnen ondernemers hun produkten en diensten via Internet verkopen en direct afrekenen. De nieuwe manier van betalen is mogelijk doordat beveiliging en autorisatie worden geregeld via de chipknip en een nieuw betaalsysteem bij de Rabobank. Volgens een woordvoerder is het afrekenen van Internet-transacties met de chipknip voorlopig alleen mogelijk bij de Rabobank. De andere banken, die de chipknip ook uitgeven, hebben hun interne betaalsysteem nog onvoldoende geautomatiseerd.

Volgens de Rabobank is zij de eerste bank ter wereld die betalingen met een chipkaart via Internet mogelijk maakt. Concurrent ABN Amro start vanaf voorjaar 1997 samen met IBM en kabelmaatschappij Casema/NKM een proef met elektronisch betalen in Veenendaal. Daarbij zal gebruik gemaakt worden van een creditkaart. Rabobank, ABN Amro en de andere banken nemen ook deel aan I-Pay, dat eveneens veilig en gemakkelijk betalen via Internet mogelijk moet maken. Bij I-Pay, een proef van de bankenorganisatie Interpay, moeten gebruikers een aparte rekening (I-account) openen bij hun bank.

Het grote voordeel van de chipknip is volgens de Rabobank dat het systeem meteen kan worden ingevoerd. De consument bezoekt op Internet een winkel en bestelt produkten. Bij de kassa wordt de rekening opgemaakt. De klant betaalt door de chipknip in een apart te leveren 'lezer' te steken en de betaalknop op het scherm aan te klikken. De betalingsopdracht kan dan meteen worden verwerkt. De klant kan op elke pc met Internetaansluiting betalingen verrichten.

De mogelijkheid om met de chipknip via Internet te betalen past in het streven van de banken om de kaart zoveel mogelijk 'multifunctioneel' te maken. De concurrent van de chipknip, de 'chipper' van PTT Telecom en de Postbank, zegt meer toepassingsmogelijkheden te hebben. Telefoneren is daarvan de meest in het oog springende. De Postbank stapte begin dit jaar tot grote woede van de andere banken uit het Interpay-consortium dat de chipknip introduceert.

PTT Telecom maakte vanmorgen bekend dat er grote internationele belangstelling is voor de chipper. PTT Telecom heeft met de Amerikaanse telecombedrijven GTE en USWest, alsmede met Bell Canada en Telekom Malaysia een wereldwijde alliantie opgericht. De alliantie moet kennis uitwisselen om te komen tot een wereldwijde standaard voor multifunctionele chipkaarten. De chipper wordt naar verwachting vanaf begin volgend jaar gecombineerd met de giropas van de Postbank-rekeninghouders.