Stevens van Roda JC naar Schalke 04

GELSENKIRCHEN, 9 OKT. Trainer Huub Stevens heeft gisteren een tweejarig contract getekend bij de Duitse voetbalclub Schalke 04. Hij verlaat Roda JC. De 42-jarige trainer volgt de onlangs ontslagen Jörg Berger op. Schalke, waar de Nederlanders Youri Mulder en Johan de Kock spelen, schakelde vorige maand Roda JC uit in de eerste ronde van het toernooi om de UEFA-beker.

“Stevens heeft in Kerkrade goede prestaties neergezet. Een team met onbekende spelers heeft hij Europa ingeloodst”, zo motiveerde manager R. Assauer van Schalke de keuze voor Stevens. De Limburger is de 26ste oefenmeester in de 28 jaar dat Schalke in de Bundesliga speelt.

Met zijn overstap naar Schalke 04 begint Stevens, oud-speler en voormalig gymnastiekleraar in Sittard, aan zijn eerste buitenlandse avontuur. Eerder was hij werkzaam bij Fortuna Sittard en was hij hoofd opleidingen bij PSV. Sinds maart 1993 stond hij onder contract bij Roda. In januari van dit jaar verlengde hij zijn contract tot 1997 met een optie voor 1998. Stevens kwalificeerde zich de afgelopen twee seizoenen met Roda voor Europees voetbal.

De opvallende transfer is razendsnel gegaan. Zondagmorgen ging de telefoon in huize Stevens te Oirsbeek. Manager Assauer van Schalke aan de lijn. Hij had een week daarvoor trainer Berger ontslagen. Of Stevens interesse had in Schalke 04? “Daar hoef ik niet lang over na te denken”, antwoordde Roda's trainer. “Graag, maar speel het fair, neem contact op met het bestuur van mijn club.”

Assauer trof het niet. Voorzitter Pickée was er wel, maar geldschieter Hendriks was met vakantie. Hendriks keerde gisteren terug. Toen zijn de zaken snel beklonken. Het contract is afgekocht, Stevens krijgt een forse salarisverhoging bij zijn nieuwe club. “Wij hadden er een fors bedrag voor over gehad om Huub Stevens nog jaren aan ons te binden”, zei Hendriks gisteren. “Wij waren het eigenlijk al eens over een verlenging van zijn contract met vier jaar. Waarom hij nu vertrekt, ligt alleen maar aan de voetbalambiance waarin hij nu moet werken. Hij twijfelt over de snelle bouw van een nieuw stadion, voor hem onontbeerlijk om voetbal van hoog niveau te kunnen spelen.”

Spelers noch bestuur zijn kwaad dat Stevens vertrekt, ook al is het zo plotseling. “Huub is te allen tijde welkom bij ons”, zei voorzitter Pickée. “Hij heeft veel gedaan bij ons, in drieënhalf jaar. Toen hij kwam was er crisis, toch eindigden we nog als elfde. Een seizoen later misten we Europees voetbal op één doelpunt. De afgelopen twee jaar haalden we Europa wel. Als tweede en als vierde. Ondanks verkopen van belangrijke spelers.”

Na Jan Notermans (Bielefeld), Rinus Michels (Köln, Leverkusen), Arie Haan (Stuttgart, Nürnberg) en Aad de Mos (Bremen) is Stevens de vijfde Nederlandse trainer in het Duitse topvoetbal. Bij Roda is Eddy Achterberg, tot nu toe assistent van Stevens, zijn vervanger. (ANP)