Shell belegt debat over Brent Spar

LONDEN, 9 OKT. Shell wil een symposium organiseren waar de toekomst van het afgedankte olieplatform Brent Spar centraal zal staan. Het debat zal op 1 november plaatshebben in Londen.

Het platform, dat jarenlang voor de kust van Schotland lag, zorgde anderhalf jaar geleden voor een enorme rel toen Shell bekendmaakte de Brent Spar in de Atlantische Oceaan te willen dumpen. Na internationale protestacties onder leiding van de milieu-organisatie Greenpeace zag Shell af van dumping. Sindsdien ligt de Brent Spar 'geparkeerd' in een Noors fjord. Doel van het symposium is, aldus een verklaring van het Brits-Nederlandse concern, de “meningen te verzamelen” van allerlei organisaties over de dertig voorstellen die momenteel ter tafel liggen betreffende de toekomst van de Brent Spar. Onder de genodigden bevinden zich deskundigen uit universitaire en kerkelijke kringen, consumenten- en milieu-organisaties. Volgens een woordvoerder van Shell wil het olieconcern bij deze gelegenheid “openhartig discussiëren en informatie delen” over de toekomst van de Brent Spar.

Vorig jaar kreeg Shell veelvuldig het verwijt dat het concern niet luisterde naar argumenten van milieu-organisaties en consumenten die vonden dat dumping van het platform in zee gelijk stond aan onaanvaardbare milieuvervuiling. In november liet het bedrijf weten dat afzinking van het platform, dat eigendom is van Shell UK, van de baan was.

Onder de vele ideeën die op 1 november ter sprake zullen komen, zijn onder meer ontmanteling op land en de verbouwing van de Brent Spar tot windturbine. De Brent Spar, een stalen platform van 6.000 ton, werd in 1975 in gebruik genomen en maakte deel uit van een complex van drie contructies in het Leman-gasveld. Vermoedelijk zal pas volgend jaar een definitief voorstel over de toekomst van de Brent Spar ingediend worden bij het Britse ministerie van handel en industrie. (AFP)