Samsung wil snel produktie in Korea

DEN HAAG, 9 OKT. Het Zuidkoreaanse Samsung, kandidaat voor de overname van Fokker, wil de produktie van de bestaande vliegtuigtypes van Fokker slechts in Nederland houden “zolang dat economisch verantwoord is”. In de praktijk zal dit volgens Samsung betekenen dat na een periode van vijf jaar een heroriëntatie plaatheeft. Daarbij zijn alle opties open, met inbegrip van de mogelijkheid van verplaatsing van de produktie naar Zuid-Korea of naar een ander land waar goedkoper wordt gewerkt dan in Nederland.

Dit blijkt uit de vertrouwelijke brief die minister Wijers (Economische Zaken) afgelopen vrijdag naar de vaste commissie voor Economische Zaken heeft gestuurd.

Wijers onthult in de brief dat Samsung “om ervaring op te doen” overweegt een tweede eindlijn voor de Fokker 100 in Korea op te starten. De minister staat zeer wantrouwend tegenover dit plan. Dat zou volgens hem de produktielijn op Schiphol onrendabel kunnen maken.

Ook ten aanzien van vliegtuigcomponenten wil Samsung bekijken of levering vanuit Korea niet betere economische mogelijkheden biedt. Dat geldt voor de rompstukken - nu nog o.a. gebouwd door het Duitse Dasa - en op termijn ook voor vleugels, die nu door het Noordierse Shorts worden gemaakt. Samsung, zo bevestigt Wijers in zijn brief, wil een nieuw vliegtuig met 130 zitplaatsen ontwikkelen waarvan de eindassemblage in Korea komt. Die 130-zitter willen de Koreanen uitrusten met een geheel nieuwe vleugel die ook geschikt moet zijn voor de Fokker 100 en de Fokker 70.