Procureur eist vertrek rechter zaak-Dutroux

BRUSSEL, 9 OKT. De onderzoeksrechter van Neufchâteau, Jean-Marc Connerotte, moet terugtreden als leider van het onderzoek in de zaak rond kinderontvoerder Marc Dutroux. Dat vindt Eliane Lieckendael, de procureur van het Hof van Cassatie, het hoogste rechtscollege in België.

Lieckendael sprak zich uit na een klacht van de advocaten van Dutroux en van een andere hoofdverdachte in de zaak van de verdwenen meisjes, Jean-Michel Nihoul. Zij verweten Connerotte partijdigheid omdat hij een 'spaghetti-avond' heeft bijgewoond, georganiseerd voor twee meisjes die dankzij zijn onderzoek werden bevrijd uit de handen van Dutroux. “Het spijt me, maar de wet vereist dat hij terugtreedt”, aldus Lieckendael. De definitieve beslissing zal pas maandag worden genomen, maar gewoonlijk volgt het Hof van Cassatie het advies van de procureur.

Hoewel juristen Connerotte's aanwezigheid op het feestje “onvoorzichtig” noemden, kreeg de onderzoeksrechter volop steun van de publieke opinie. Zo'n 125.000 mensen ondertekenden een petitie waarin zijn aanblijven wordt geëist. Onderzoeksrechter Connerotte en de procureur van Neufchâteau, Michel Bourlet, gelden als 'onkreukbaren' in het Belgisch rechtssysteem dat in het algemeen nog weinig vertrouwen geniet.

Procureur Bourlet was ook op de gewraakte spaghetti-avond aanwezig. Beide magistraten kregen op het feestje een bord spaghetti en een vulpen. Als Connerotte inderdaad van het onderzoek wordt gehaald, moet een andere onderzoeksrechter met de zaak worden belast. Aangezien er een Neufchâteau slechts één andere onderzoeksrechter is, zou dit waarschijnlijk betekenen dat het onderzoek wordt overgeheveld naar een ander arrondissement, wat aanzienlijke vertraging met zich mee zou brengen.

Het is niet de eerste keer dat Connerotte van een onderzoek wordt gehaald. In 1994 zat hij in het onderzoek naar de moord op de socialistische leider André Cools op het spoor van gestolen aandelen. Het Hof van Cassatie besliste echter dat al het onderzoek in de zaak-Cools werd gebundeld in Luik.

De stichting Marc en Corinne, die zich inzet voor verdwenen kinderen, heeft vanmorgen een petitie met meer dan 2,5 miljoen handtekeningen overhandigd aan het Belgische parlement. In de petities, die in het hele land werden verspreid, worden strengere straffen geëist tegen kinderverkrachters. De actie begon nadat de uitgehongerde lichamen van Julie en Mélissa waren gevonden in een tuin van Dutroux.