Premier 'zegevierend' terug; Bij zware strijd Turkije, PKK talrijke doden

DIYARBAKIR/ WASHINGTON, 9 OKT. Bij zware gevechten tussen Turkse troepen en rebellen van de separatistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK) in het zuidoosten van Turkije en in Noord-Irak zijn de afgelopen dagen tegen de 200 doden gevallen.

In Turkije houdt intussen de onrust aan over het volgens de Turkse pers rampzalig verlopen bezoek van de moslim-fundamentalistische premier Erbakan aan de Libische leider Gaddafi, die opriep tot een staat voor de Koerden.

Alleen al gisteren werden volgens de Turkse autoriteiten 118 Koerdische rebellen gedood bij gevechten aan beide zijden van de Turkse grens met Irak. De Turkse troepen werden vanuit de lucht gesteund door F-16 gevechtsvliegtuigen, die opereerden vanaf hun basis in Diyarbakir. Aan Turkse zijde zouden elf doden zijn gevallen. Op andere plaatsen, onder andere in de provincie Sivas, werden nog eens tientallen PKK-rebellen gedood, aldus de Turkse autoriteiten.

De Turkse minister van buitenlandse zaken, Tansu Çiller, baarde vorige maand opzien met haar aankondiging dat Ankara een 'veiligheidszone' in Noord-Irak zou inrichten om PKK-strijders te verhinderen vanuit Noord-Irak gevechtsacties in Turkije te lanceren. Çiller zei vorige week dat deze veiligheidszone, die door Irak fel is gekritiseerd als inbreuk op de Iraakse soevereiniteit, inmiddels ook van kracht is. Grensoverschrijdende Turkse acties zoals die van gisteren hebben echter al jaren plaats.

Premier Necmettin Erbakan keerde vandaag in Ankara terug met de mededeling dat zijn bezoek aan Libië moet worden gezien als een overwinning voor zijn islamitische diplomatie. “Wij keren terug als zegevierende Romeinse commandanten”, zei Erbakan op een persconferentie op de luchthaven van Ankara.

De Turkse oppositie en publieke opinie, en ook zijn conseratieve coalitiepartner, zijn echter danig geschokt door een uitval van de Libische leider Moammar Gaddafi naar Erbakan en Turkije, wegens het NAVO-lidmaatschap en de banden met Israel van het land en wegens de oorlog tegen de Koerden. Gaddafi riep op tot de schepping van een eigen staat voor de Koerden, wat een absoluut taboe is voor de Turken. Volgens Turkse commentatoren heeft Erbakan Turkije te schande gemaakt door Gaddafi niet van repliek te dienen; de oppositie heeft een motie van wantrouwen aangekondigd.

Erbakan zei vanochtend dat Gaddafi's uitspraak “eerder filosofisch was bedoeld”. Tegelijk vroeg hij zich af waarom de oppositie niet protesteert tegen de opstelling van “vriend en bondgenoot” Amerika, dat volgens hem de Koerdische tv-zender MED TV “elke dag haar vooringenomen propaganda de wereld laat insturen”. Ook Groot-Brittannië, België, Frankrijk, Rusland en het Europees parlement beschuldigde hij van steun aan de PKK. (Reuter, AFP, AP)