Pearson in de markt voor FD

ROTTERDAM, 9 OKT. Het Britse concern Pearson wil Het Financieele Dagblad overnemen. De Britse zakenkrant The Financial Times, onderdeel van Pearson, voert daarover met de Nederlandse zakenkrant gesprekken. Dit heeft plaatsvervangend bestuursvoorzitter A. Miller van The Financial Times vanmorgen bevestigd.

“Er zijn onlangs besprekingen geweest”, zei Miller vanmorgen. “Het Financieele Dagblad is een prachtige krant met goede vooruitzichten. Samenwerking zou goed zijn voor beide bedrijven.” Volgens een bericht in de Financial Times lopen er onderhandelingen die de steun hebben van eigenaar Hendrik Sijthoff van het FD en de raad van commissarissen.

Commissaris W. de Grefte van het FD heeft vanmorgen bevestigd “dat er gesprekken lopen met de FT”. Eén van de onderdelen waarover nog geen overeenstemming is bereikt is volgens hem de zeggenschap over de krant. Sijthoff is eigenaar van de certificaten, maar de zeggenschap berust deels bij het personeel van het FD. “Decertificering is eén van de punten in de onderhandelingen”, aldus De Grefte.Hij ontkent dat de commissarissen positief staan tegenover een overname. “Daar is geen sprake van. Wij zitten in een proces van overwegen.” Hij ziet wel voordelen. “De FT is een krant met identiteit, know how en een sterke financiële marktpositie. Zo'n krant zou wat voor je kunnen betekenen.”

Voorzitter A. van Cortenberghe van de personeelsstichting van het FD ontkende vanmorgen dat er onder het personeel vrees bestaat voor verregaande bezuinigingen door een overnamekandidaat. “De directie heeft hier vanmorgen een korte verklaring afgegeven”, aldus Van Cortenberghe. “Die is lakoniek ontvangen. Er was geen sprake van weerstand en evenmin van enthousiasme.”

Het FD heeft een oplage van ongeveer 40.000 exemplaren. De krant was in het afgelopen jaar verlieslatend, zo bevestigde De Grefte vanmorgen. Hij benadrukt echter dat het FD desondanks een gezonde krant is. In het afgelopen jaar zijn reorganisatiekosten en een schikking ten laste gebracht van het resultaat.