Opmars van Talibaan lijkt gestuit

NEW DELHI, 9 OKT. De opmars van de Talibaan, de streng islamitische strijdmacht die twee weken geleden de Afghaanse hoofdstad Kabul innam, lijkt voorlopig gestuit. Het afgelopen etmaal leden de Talibaan twee forse nederlagen ten noorden van Kabul.

Volgens onbevestigde berichten zouden de Talibaan zijn verdreven uit het begin van de Panshir-vallei, een bolwerk van de Tadzjiekse veldheer Ahmed Shah Massoud. Deze hoort tot het kamp van de gevluchte president Burhanuddin Rabbani. Veel Talibaan zouden bij de strijd om het leven zijn gekomen.

Tegelijkertijd stootten de Talibaan ook iets verder naar het westen, bij de strategische Salangtunnel, hun neus bij een confrontatie met de mannen van de Oezbeekse generaal Abdul Rasheed Dostam. Volgens het Franse persbureau AFP zouden hier 150 doden en gewonden zijn gevallen.

Intussen hebben Rabbani en Dostam hun betrekkingen aangehaald tijdens een ontmoeting gisteren bij de stad Mazar-i-Sharif, de hoofdstad van Dostams rijkje in het noorden van Afghanistan. Beide mannen, die eerder dit jaar nog op voet van oorlog met elkaar verkeerden, vielen elkaar nu demonstratief in de armen. Beiden beseffen dat ze beter kunnen samenwerken, nu het machtsevenwicht in Afghanistan sterk in het voordeel van de Talibaan is verschoven.

Helemaal onverwacht komt het vastlopen van het offensief van de Talibaan in het noorden niet. Voor het eerst proberen ze nu gebieden te veroveren waar de Pathanen niet talrijk zijn. Zelf bestaan de Talibaan hoofdzakelijk uit Pathanen en, op de westelijke stad Herat na, waren alle gebieden die ze tot nu toe in handen hadden gekregen door Pathanen gedomineerd. In Afghanistan hebben etnische loyaliteiten altijd zeer zwaar gewogen. Bovendien hebben de Talibaan zich ondanks hun grote successen de afgelopen twee jaar op het slagveld nauwelijks onderscheiden. Vrijwel steeds konden ze ongehinderd oprukken nadat ze via onderhandelingen de weg vrij hadden gemaakt voor hun opmars. Veel van hun (Pathaanse) tegenstanders verkozen aansluiting bij de Talibaan in plaats van ze te bevechten.

Zelfs de weg naar Kabul lag vrijwel open. Het was al enige tijd een publiek geheim in Kabul dat Massoud, die een grote militaire reputatie heeft wegens meningsverschillen met Rabbani, zijn troepen reeds in juni grotendeels uit Kabul had teruggetrokken. Pas nu ontmoeten de Talibaan voor het eerst serieuze tegenstand.