Ongeluk vliegtuig Turijn 'fout piloot'

ROME, 9 OKT. De Madonnabeeldjes overal in de tuintjes hebben San Francesco al Campo niet kunnen beschermen tegen het gevaar van boven. Twee inwoners van dit stadje iets ten noorden van Turijn zijn gisteren omgekomen toen een Russische vrachtvliegtuig neerstortte. Ook de piloot en co-piloot van het toestel kwamen om.

Het toestel, een Antonov-124, een van de grootste vrachtvliegtuigen ter wereld, probeerde iets over half elf 's ochtends te landen. Een Britse maatschappij had het toestel gecharterd om in Turijn een aantal Ferrari's en Lamborghini's te laden en die door te vliegen naar de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens een reconstructie op basis van getuigenverklaringen zat de piloot te hoog boven de landingsbaan om nog te kunnen landen. Hij probeerde vaart te maken, maar de Antonov reageerde traag en bovendien vergat de piloot zijn landingsgestel weer in te trekken. Een van de wielen raakte de top van een huis van San Francesco al Campo, dat op een heuvel ligt die vijftig meter hoger is dan de landingsbaan. Het toestel raakte met een vleugel een andere woning. De staart en een vleugel braken af en de rest van het toestel gleed enkele tientallen meters door over de grond, naar een stal.

Van de 23 inzittenden raakten er dertien gewond. Acht anderen bleven wonder boven wonder ongedeerd. Een bejaard echtpaar dat in de stal koeien aan het melken was, werd gedood. Twee andere mensen op de grond raakten gewond.

Mogelijk hebben de werkzaamheden aan het vliegveld en de harde regen een rol gespeeld. De eerste 350 meter van de 3300 meter lange piste waren wegens herstelwerk niet te gebruiken. Bovendien was de apparatuur die binnenkomende vliegtuigen moet begeleiden, voor de helft buiten werking: zij gaf wel informatie door over de precieze aanvliegroute, maar niet over de hoogte. Woordvoerders van het vliegveld Caselle bij Turijn hebben gezegd dat de Russische piloot, die vijf uur eerder uit Moskou was vertrokken, deze informatie kende. Zij schreven het ongeluk toe aan een fout van de piloot. Een inzittende vertelde dat de piloot in het Russisch “snelheid, snelheid” had geroepen. Een grote explosie die de brandweer vreesde, is uitgebleven.