Olijftakken op tafel bij bezoek Arafat aan Weizman

TEL AVIV, 9 OKT. President Weizman en zijn vrouw hebben zich gisteren danig ingespannen om de Palestijnse leider Yasser Arafat in hun villa in Caesarea aan de Middellandse zee koninklijk te ontvangen. Mevrouw Weizman had zelfs takjes van een olijfboom op tafel gelegd om deze bijzondere gelegenheid in het teken te stellen van de vrede die tussen Israeliërs en Palestijnen zou moeten heersen maar die door de recente onlusten zo zwaar onder druk is gezet.

Met een Israelische helikopter die over de haven vloog waar 2000 jaar geleden boten van het Romeinse rijk in Ceasarea aanlegden, landde de Palestijnse leider in de nabijheid van de zwaar bewaakte villa van de president. Met een gepantserde limousine reden Arafat en zijn gevolg naar de villa van Weizman, die hem aan de poort hartelijk welkom heette.

Minister van buitenlandse zaken David Levy had de directeur-generaal van zijn ministerie naar de ontmoeting in Caesarea gestuurd waarmee een signaal werd afgegeven dat Weizman niet eigenmachtig handelde, maar in coördinatie met de regering Arafat had uitgenodigd.

Vier uur lang lichtten Weizman en zijn Palestijnse gast het in moeilijkheden gekomen vredesproces door. Daarvan spraken Weizman en Arafat een half uur onder vier ogen. Kringen rond de president lieten uitlekken dat Weizman heeft geprobeerd Arafat te overreden met betrekking tot de kwestie-Hebron enkele concessies aan Israel te doen om het vredesproces te redden. Of het is gelukt, kwam niet naar buiten.

De sfeer tussen beide veteranen van het Israelisch-Palestijnse conflict was zo goed dat Arafat gretig een vraag van een journalist oppikte en met uitgestrekte armen Weizman voor een tegenbezoek aan Gaza uitnodigde. Weizman aanvaardde de uitnodiging zonder aarzelen.

Tijdens een korte persconferentie zei Arafat dat de Palestijnse politie permanente orders heeft niet op Israelische troepen te schieten. Lachend zei hij dat de huidige problemen uitsluitend door onderhandelingen tot een oplossing kunnen worden gebracht. Weizman zei dat hij met Arafat had besloten dat gebeurtenissen zoals die zich onlangs voordeden, zich niet meer mogen voordoen omdat ze “ten nadele van beide partijen het hele vredesproces kunnen opblazen”.

In extreem-nationalistische kringen in Israel wordt Weizman er vandaag van beschuldigd “voor de moordenaar Arafat op de grond te kruipen”. De Israelische president, die volgens goed ingevoerde kringen zich reeds weken vóór de jongste onlusten in besloten kring uiterst kritisch ten aanzien van de politiek van premier Netanyahu uitliet, trekt zich daar niets van aan. Hij acht het zijn plicht zijn persoonlijk prestige bij de Palestijnen en Arabieren in te zetten om het vredesproces op koers te houden. Volgende week vliegt hij met dat doel voor ogen naar Kairo voor een onderhoud met president Mubarak.