MSD prijst nieuwste aidsremmer in ECU's

HAARLEM, 9 OKT. Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Merck Sharp and Dohme (MSD) heeft de prijs van de nieuwe aidsremmer Crixivan op de Europese markt in ECU's vastgesteld. Het is voor het eerst dat een multinational voor de vijftien Europese lidstaten de prijs van een farmaceutisch produkt in ECU's uitdrukt.

MSD wil daarmee onder meer voorkomen dat Crixivan interessant wordt voor de zogeheten parallelhandel.

Parallelimporteurs brengen hier geneesmiddelen op de markt, die zij hebben gekocht in andere EU-lidstaten, waar een - veelal - veel lagere prijs geldt. MSD is sterk voorstander van een eenduidige Europese markt, waarbij iedereen op een gelijke wijze toegang heeft tot nieuwe, innovatieve geneesmiddelen.

Daarbij komt dat patiënten op deze manier wordt gegarandeerd dat zij een goede en begrijpelijke bijsluiter krijgen. Dat laat bij parallel geïmporteerde produkten nogal eens te wensen over, terwijl het gebruik van Crixivan buitengewoon nauw luistert.

Het gebruik van het middel gaat 9,64 ECU per dag kosten, hetgeen op 19 juni overeenkwam met twaalf dollar, de prijs die er in de Verenigde Staten voor wordt betaald.

De zogeheten protease-remmer werd in juni van dit jaar geregistreerd door het Europese beoordelingscollege. Het middel werd in maart al toegelaten tot de Amerikaanse markt. Het nieuwe systeem het effect van koersfluctuaties minimaliseren.

Het bedrijf komt daarmee ook tegemoet aan het politieke beleid in een aantal Europese landen, die de volledige vergoeding van medicijnen alleen garandeert als er sprake is van een prijs die overeen komt met een Europees gemiddelde. Ook hier geldt daartoe sinds juni een prijzenwet.