Miljoen Duitsers in milieusector

BONN, 9 OKT. De zorg voor het milieu heeft zich in Duitsland tot een belangrijke sector ontwikkeld. Er zijn bijna een miljoen mensen werkzaam in de sector, dat zijn er ongeveer net zoveel als in de auto-industrie. Het economisch belang van de milieuzorgsector zal nog verder toenemen.

Dit staat in het jaarverslag van het ministerie van milieu, dat gisteren verscheen. Kosten voor de milieubescherming spelen in Duitsland geen rol van betekenis. In 1994 bedroegen de uitgaven voor het milieu in het westen van Duitsland slechts 1,4 procent van het bruto nationaal produkt.

Ook voor de afzonderlijke bedrijven zijn de kosten niet al te hoog. Bovendien leidt milieubescherming tot kostenbesparing onder meer door een lager energiegebruik, aldus het ministrie.

Duitse milieubedrijven zijn goed toegerust om de concurrentie op de wereldmarkt het hoofd te bieden, bij waterzuiverings- en afvalverwerkingstechnieken hebbben ze zelfs een leidende positie.