KIP-KERRIE

Volgens de uitkomsten van marktonderzoek in opdracht van een fabrikant van rijstprodukten is rijst steeds meer een gewild artikel in Nederlandse keukens. De top-tien in gebruik, in de woorden van de respondenten, was in 1995: nasi (77 procent), prutje (48 procent), wat dit ook mag zijn, kip/kerrie (45 procent), overige Oosters (33 procent), goulash/pilav (23 procent), dessert/toetje (13 procent), soep (9 procent), Spaans (7 procent), vegetarisch (6 procent), Italiaans (4 procent).

Hier volgt mijn versie van kip-kerrie. Voor 4 personen:

500 gram kipfilet

1 ui

1 teentje knoflook

25 gram boter

2 theelepels kerriepoeder

3 eetlepels bloem

1 blikje ananas (4 schijven)

1/2 bouillontablet

1 blik perziken (1/2 liter)

1 pak kortkokende meergranenrijst (Lassie) of andere rijst

zout, peper, sambal

Snijd de kipfilet in stukjes. Pel en snipper de uit en de knoflook. Verhit de boter in een braadpan en bak de stukjes kip rondom bruin. Bak de snippers ui en knoflook 2 minuten mee. Roer kerriepoeder en bloem door het gerecht. Schenk het ananassap en een kwart liter water in de pan. Voeg het bouillontablet toe. Breng het vocht al roerend aan de kook. Tien minuten zachtjes laten pruttelen. Kook intussen de rijst. Snijd de schijven ananas en 2 halve perziken in stukjes en roer ze door de kerriesaus. Proef of er zout, peper, kerrie of sambal bij moet. Geef de rest van de perziken erbij. Lekker met sperziebonen.