IG Metall: minder loon in ruil voor werk

FRANKFURT, 9 OKT. De machtige Duitse metaalvakbond IG Metall zal matige looneisen op tafel leggen voor volgend jaar in ruil voor werkgelegenheid. Op een persconferentie in Frankfurt liet IG Metall-voorzitter Klaus Zwickel weten dat de bond akkoord gaat met een loonsverhoging van 2 procent (ongeveer gelijk aan de inflatie) mits de werkgevers werkgelegenheid garanderen.

IG Metall wil dat de extra opbrengsten die worden verwacht uit de stijging van de produktiviteit (met 2,5 à 3 procent) worden gebruikt voor het behoud en het scheppen van nieuwe banen. Zwickel denkt dit te kunnen bereiken door betere garantieregelingen voor werk, beperking van overwerk, compensatie van overuren in vrije tijd en betere deeltijdregelingen. IG Metall heeft 3 miljoen leden in de metaal- en de elektro-industrie.

Het gaat nog om aanbevelingen van IG Metall aan de regionale afdelingen van de bond, maar die nemen de adviezen doorgaans geheel over. Zwickel verklaarde dat de aanbevelingen tot stand zijn gekomen “onder de druk van dramatisch verkeerde ontwikkelingen bij de werkgelegenheid”.

In de afgelopen twee jaar zijn de winsten in de metaal- en elektrosector ruim verdubbeld, maar het aantal werknemers daalde in die tijd met 300.000. Als er niets gebeurt, gaat die ontwikkeling gewoon door, aldus IG Metall.

Afgelopen maandag legden de metaalvakbond en de Duitse metaalwerkgevers, verenigd in Gesamtmetall, een conflict over vermindering van het ziektegeld bij. Afgesproken werd dat de werkgevers het plan om het ziektegeld gedurende de eerste zes weken met 20 procent te korten, niet zullen toepassen en dat de bonden afzien van stakingen.

Morgen spreken beide partijen verder over het ziektegeld.

Eerder kwamen industriegiganten als de autofabrikanten Daimler-Benz en Ford en elektronicaconcern Siemens al terug op een eerder aangekondigde korting van het ziektegeld, een maatregel waarmee het Duitse parlement medio september akkoord was gegaan. (Reuter, DPA, AFP)