Hyundai bouwt fabriek in Schotland

SEOUL, 9 OKT. Het Zuid-Koreaanse concern Hyundai strijkt neer in Schotland. Ten noorden van Edinburgh, in Dunfermline, wordt voor 2,4 miljard gulden een halfgeleidersfabriek gebouwd. De vestiging, die in 1998 operationeel moet zijn, zal ongeveer 700 banen opleveren. Hyundai Electronics is het tweede Zuid-Koreaanse bedrijf dat zich vestigt op Britse bodem. LG Electronics kondigde in juli aan een fabriek in Wales te bouwen. Hiermee is een investering van 4,4 miljard gulden gemoeid.

De relatief lage produktiekosten, samen met de overheidssteun, zijn aantrekkelijk voor de Zuid-Koreanen. Samsung, gegadigde voor de overname van Fokker, produceert huishoudelijke apparaten in Noordoost-Engeland en zou daar ook een chipfabriek willen beginnen. De Daewoo-groep is actief in Noord-Ierland.