Hoezen Beatles drugsvrij

ROTTERDAM, 9 OKT. De Engelse platenmaatschappij EMI heeft op het laatste moment de Engelse hoezen van de achtdelige videoserie The Beatles Anthology gecensureerd. Alle verwijzingen naar drugsgebruik zijn er vanaf gehaald, “om te voorkomen dat kinderen de teksten lezen”, aldus een woordvoerder van de platenmaatschappij. Dat schreef het Britse dagblad The Independent gisteren.

De banden liggen in Engeland vanaf deze week in de winkel. In Nederland, waar de videobanden vorige maand al verschenen, staan de teksten over drugs gewoon op de hoezen.

Bij Apple Corps, het bedrijf van de Beatles, is men verbaasd over de beslissing, vooral omdat in de lange documentaire niet eerder getoonde beelden te zien zijn van Paul McCartney, Ringo Starr en George Harrison die vertellen over de invloed van drugs op hun werk. De drie overgebleven Beatles vertellen dat zij ontbeten met hasj en marihuana tijdens de opnamen van de film Help! in 1965.

Harrison verhaalt hoe hij samen met John Lennon LSD kreeg bij de tandarts. Ze stapten in de lift, zagen een rood lampje oplichten en renden schreeuwend weer naar buiten omdat ze dachten dat de lift in brand stond.

Een uitspraak van drummer Ringo Starr die in Engeland van de hoes is verdwenen, luidt: “Marihuana speelde een rol in de veranderingen die we hebben doorgemaakt, vooral de tekstschrijvers.” Ook een opmerking van toenmalig Beatles-voorlichter Derek Taylor is geschrapt. Hij vindt dat de albums Rubber Soul en Revolver “het heilzame effect van marihuana-sigaretten bewijzen”.