Hoe Nederlands zijn Nederlandse multinationals

Infographic: De grootste Nederlandse concerns behalen veel omzet buiten de landsgrenzen. Ook een aanzienlijk deel van hun personeelsbestand is buitenslands werkzaam. Zo behaalt Unilever (mede in Britse handen) vier procent van zijn omzet in Nederland, terwijl slechts tien procent van zijn werknemers er actief is.

De verhoudingen tussen de diverse multinationals verschillen overigens aanzienlijk, mede door de uiteenlopende aard van de werkzaamheden. Zo werkt 61 procent van het personeel van chemieconcern DSM in Nederland zelf, terwijl het hier dertien procent van zijn omzet behaalt.

Europese multinationals beschouwen de VS als belangrijkste markt om in te investeren. Voor Amerikaanse multinationals geldt het omgekeerde. Aziaten blijven dichter bij huis; de sterk opkomende Japanse multinationals zien hun eigen werelddeel als het meest perspectiefrijke.

Europese multinationals investeren vooral in chemie en farmacie. Voor Japanse multinationals is de elektronica-industrie de belangrijkste sector. De investeringen van Amerikaanse multinationals zijn over veel verschillende sectoren gespreid.