Duitsland gaat Serviër berechten

BONN, 9 OKT. Een Duitse federale aanklager heeft een Serviër, Nikola J., genocide en moord ten laste gelegd in Bosnië. De man zou ondermeer betrokken zijn geweest bij operaties van 'etnische zuivering' in 1992. Als leider van Servische paramilitairen zou hij een twintigtal moslims hebben vermoord bij het plaatsje Doboj, tegenwoordig in de 'Servische Republiek'.

Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan psychologische en fysieke marteling en in de gevangenis een arrestant hebben vermoord door deze een metalen emmer op zijn hoofd te zetten en daar op te slaan met een houten knuppel. Hij zou ook persoonlijk moslims hebben doodgeschoten.

Beschuldigden van genocide hoeven volgens het 'universaliteitsbeginsel' in het internationaal recht niet de nationaliteit te hebben van het land waar zij worden berecht. (Reuter