Corsica verdeeld over harde woorden Juppé

AJACCIO, 9 OKT. Op Corsica is verdeeld gereageerd op de 'oorlogsverklaring' die de Franse premier Juppé heeft uitgesproken aan het adres van de Corsicaanse terroristen die zaterdag een bomaanslag pleegden op het stadhuis van Bordeaux. Politici en zakenmensen hebben gewaarschuwd voor een verharding van de strijd tussen 'nationalisten' en de Franse staat.

Terwijl naar de grote steden in zuidelijk Frankrijk politieversterkingen zijn gezonden, bleven op Corsica de bestaande veiligheidsmaatregelen van kracht. Daar zijn sinds de zomer al aanzienlijke versterkingen naartoe gebracht. In het centrum van Ajaccio zijn indrukwekkende hoeveelheden manschappen en materieel te zien. In de Corsicaanse kustplaats Calvi ontplofte gisteren een bom in een centrum van de locale Club Méditerranée. Deze aanslag is nog niet opgeëist. Voor de bom in Bordeaux, waar premier Juppé ook burgemeester is, heeft de Corsicaanse nationalistische beweging FLNC Canal historique, zich aansprakelijk gesteld.

In de Assemblée Nationale riep premier Juppé gisteren op tot steun van het hele volk, zowel op Corsica als op het Franse vasteland, bij de strijd tegen “de plaag van geweld en terrorisme”. Hij vergeleek deze strijd, waarvoor alle justitiële en politiemiddelen worden ingezet, met die van vorige zomer tegen het islamitisch terrorisme. Toen viel bij bomaanslagen onder andere in Parijs en Lyon een aantal doden.

Die vergelijking is slecht gevallen op Corsica. Burgers op straat in Ajaccio, die allemaal anoniem willen blijven, reageerden geërgerd. Een groenteman van in de dertig zegt: “We hebben hier vrede nodig. Maar deze vergelijking gaat echt veel te ver.”

De voorzitter van de kamer van koophandel voor Zuid-Corsica, Gilbert Casanova, toonde begrip voor Juppé's woorden, maar voegde er een waarschuwing aan toe: “Het bombardement van het stadhuis van Bordeaux is symbolisch: het is de stad van de humanist Montaigne. Wie zijn stad zo in het hart treft, en daarmee een sterk symbool van de democratie, is aan het eind van zijn argumenten gekomen. De FLNC is de koers kwijt. Maar pure repressie is geen antwoord, het is niet genoeg om een oplossing van het Corsicaanse probleem van de geweldpleging te bereiken. Politiemaatregelen helpen niet zonder herstel van het vertrouwen en van de economie van Corsica.”