Chinese dissident in korte tijd veroordeeld

PEKING, 9 OKT. De vooraanstaande Chinese dissident Liu Xiaobo is gisteren enkele uren nadat hij door de Chinese autoriteiten zonder opgave van reden was gearresteerd veroordeeld tot drie jaar dwangarbeid. Dat heeft zijn vrouw, Tao Li, vandaag tegenover het Britse persbureau Reuter bevestigd.

Liu, een bekend literair criticus die faam verwierf door zijn optreden op het Plein van de Hemelse Vrede tijdens de pro-democratische studentendemonstraties in het voorjaar van 1989, heeft de afgelopen weken openlijk kritiek geleverd op het Chinese leiderschap.

Zo schreef hij vorige week samen met dissident Wang Xizhe een petitie waarin hij de Chinese regering ter verantwoording riep. Volgens Liu en Wang, een politiek activist uit de begintijd van de beweging voor democratische hervormingen, eind jaren zeventig, is het communistische leiderschap de in 1945 gedane belofte het Chinese volk te voorzien van politieke vrijheden niet nagekomen. Beiden eisten daarenboven het aftreden en de vervolging van president en partijchef Jiang Zemin, wegens zijn “onconstitutionele uitspraak” dat het Volksbevrijdingsleger onder het absoluut leiderschap valt van de partij en niet van de staat.

De Chinese autoriteiten stelden Tao Li vanmorgen op de hoogte van de veroordeling van Liu tot 'heropvoeding via arbeid', een administratieve straf die zonder vorm van proces opgelegd kan worden.

In 1989 werd Liu voor het eerst gearresteerd nadat hij uit solidariteit met de demonstrerende studenten, twee dagen voordat de pro-democratische protestbeweging bloedig werd neergeslagen, in hongerstaking was gegaan. Liu zat negentien maanden in voorarrest en werd in het voorjaar van 1991 vrijgesteld van verdere strafvervolging. In 1995 werd hij opnieuw opgepakt en zeven maanden vastgehouden nadat hij het initiatief had genomen voor een reeks petities die hij samen met andere dissidenten richtte aan het Chinese parlement.

De laatste arrestatie van Liu volgt enkele dagen nadat bekend werd dat Wang Dan, een van de belangrijkste leiders die in 1989 de studenten in Peking aanvoerden, voor de tweede maal veroordeeld zal worden voor zijn vermeende 'contrarevolutionaire activiteiten'.