Brood

Zoals bekend herkent men het peil van de wetenschap aan de kwaliteit van haar metaforen. Neem de economie. Tot dusverre betrekt die haar vergelijkingen van de banketbakker. Men kent de koeken. Eerst moest de koek verdeeld worden, toen moest hij eerlijk verdeeld worden en uiteindelijk was de koek op.

Er moest iets anders komen, en het werden taartpunten. Met de scherpste spreadsheets die ze kunnen vinden snijden de analisten het nationale inkomen in steeds kleinere partjes. Speculaties dat er een paradigmaverschuiving naar de tompouce of de petit four op komst is zijn tot nu toe door de leidende theoretici ontkend, maar het staat vast dat er een groeiende behoefte is aan nog fijnere plakjes.

Dat het uiteindelijk het brood van Muskens werd, kwam voor de wetenschap dus als een onaangename verrassing. Ook premier Kok nam onmiddellijk afstand van deze grove vergelijking. Toegegeven, misschien was een rol beschuit of een staaf marsepein chiquer geweest. Maar dat de bisschop het economendebat van een nieuwe impuls heeft voorzien zal niemand ontkennen.