Bomaanslag Ulster door IRA opgeëist

LONDEN, 9 OKT. De IRA, het verboden Ierse republikeinse leger, heeft gisteravond de verantwoordelijkheid opgeëist voor de twee bomaanslagen maandag op het hoofdkwartier van het Britse leger in Noord-Ierland. Dat zei een IRA-woordvoerder in een telefoongesprek met de Ierse staatsomroep.

Volgens hem was de actie uitsluitend tegen militairen gericht was. Dat er ook burgers waren geraakt, werd “betreurd”. Bij de aanslagen vielen ruim dertig gewonden, van wie er één nog in levensgevaar verkeert. Gerry Adams, president van Sinn Fein, de politieke vleugel van de IRA, gaf de Britse regering gistermiddag de schuld van de wederopleving van het geweld in Noord-Ierland. Door Sinn Fein uit te sluiten van de vredesbesprekingen zolang de IRA niet de wapens neerlegt, hebben de Britten “een politiek vacuüm” geschapen, zei Adams. Als dat vacuüm niet snel met overleg gevuld wordt, zal het worden gedicht met geweld. Adams zei dat hij bereid was tot gesprekken met politici en kerkleiders om het Noordierse vredesproces nieuw leven in te blazen.

De Britse premier Major reageerde ongewoon fel op de oproep van Adams. Op het partijcongres van de Conservatieven in Bournemouth verweet hij de Sinn Fein-president “ziekmakende hypocrisie”. Hij zei dat Adams zich weliswaar steeds voordoet als vredestichter en de Britse regering steeds maant om het vredesproces nieuwe impulsen te geven. Maar volgens Major tonen deze aanslagen de wereld het ware gezicht van Sinn Fein en IRA. Ook in de Noordierse hoofdstad Belfast zijn leger en politie in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Op een groot aantal plaatsen worden auto's weer aan controles onderworpen, een veiligheidsmaatregel waarvan Noord-Ierland twee jaar lang verschoond gebleven was. De Britse autoriteiten houden ernstig rekening met de mogelijkheid van vergeldingsacties door protestantse paramilitairen. De protestantse terreurorganisaties hebben zich de laatste twee jaar aan een staakt-het-vuren gehouden, ook nadat de IRA begin februari zijn bestand beëindigd had. Dinsdag had de Britse regering de protestantse paramilitairen al opgeroepen om zich niet door de IRA te laten provoceren. Die oproep kreeg gisteren bijval van David Ervine, woordvoerder van de Progressive Unionist Party. “Doe het niet. Doe het niet”, bezwoer Ervine, wiens partij nauwe banden onderhoudt met de terreurorganisatie Ulster Volunteer Force (UVF).