Bij bloedbad in Algerije 34 slachtoffers

ALGIERS, 9 OKT. Bij een actie van moslim-extremisten tegen reizigers bij Laghouat, ten zuiden van Algiers, zijn in de nacht van maandag op dinsdag 34 mensen gedood, zo melden verscheidene Algerijnse kranten vandaag. De Algerijnse veiligheidsdienst had gisteren gesproken van negen doden. Volgens de kranten El-Watan, Liberté en Al-Khabar is het een van de grootste bloedbaden die moslim-extremisten onder burgers hebben aangericht sinds de bloedige machtsstrijd tussen fundamentalisten en het Algerijnse regime ruim vier jaar geleden begon.

Ongeveer 20 mannen die zich voordeden als politie hielden een uur lang voertuigen aan bij een 'valse' wegversperring bij een kruispunt in de buurt van Laghouat. Alle voertuigen werden aangehouden, en de inzittenden vermoord, aldus de kranten. Onder de slachtoffers waren de inzittenden van een ambulance die een zieke vervoerde naar het ziekenhuis van Ghardaia. Ook de passagiers van een lijnbus werden 'terechtgesteld'. De reizigers werden gedwongen uit te stappen waarna hun de keel werd afgesneden.

De krant Liberté schrijft dat een commando van de zeer gewelddadige Gewapende Islamitische Groep (GIA) verantwoordelijk is voor het bloedbad. Het zou gaan om een groep die wordt geleid door een 'Afghaan', een oud-strijder in de Afghaanse burgeroorlog, Mokhtar Mokhtari. Veel 'Afghanen' hebben zich na hun terugkeer uit de oorlog gevoegd bij de moslim-extremistische strijd voor een islamitisch bewind over Algerije. (AFP)