Beurs opent lager en wacht op vuurwerk VS

AMSTERDAM, 9 OKT. De Amsterdamse effectenbeurs ging vanmorgen rustig van start. De handel is in afwachting van belangrijke gebeurtenissen. De hoop is vooral gevestigd op Wall Street, waar de Dow Jones-index al enkele dagen probeert de horde te nemen van zesduizend punten.

AMSTERDAM Het AEX-koersgemiddelde noteerde omstreeks het middaguur een verlies van 1,11 punten op 588,04 punten. Alleen Philips boekte flinke koerswinst.

“We zitten in een consolidatiefase”, meende een handelaar. “Maar als Wall Street boven de 6000 sluit, zal het sentiment duidelijk anders komen te liggen.” Elders in Europa lagen de markten er verdeeld bij. Londen, Parijs en Zürich openden bijvoorbeeld lager. Frankfurt ging licht omhoog. De koersen van de obligaties stegen op het Damrak iets.

Het enige fonds dat zich aan de fletse stemming in Amsterdam kon onttrekken was Philips. De koers van het aandeel ging omhoog met 90 cent naar op 63,70 gulden. Belangstelling van met name Amerikaanse beleggers trok het fonds omhoog. KLM verloor 80 cent op 43,50 gulden, Pakhoed 40 cent op 51,50 gulden en Koninklijke Olie 3,10 gulden op 280,30 gulden.

Banken en verzekeraars stonden onder druk. ABN Amro leverde 30 cent in op 97,40 gulden Fortis Amev noteerde drie dubbeltjes lager op 53,60 gulden. Bank en verzekeraar ING wist zich beter te handhaven. Het aandeel bleef onveranderd op een koers van 55,50 gulden. Aegon boekte zelfs een winst van 20 cent op 87,50 gulden.

De lokale markt was een stuk geanimeerder. Het Midkap-koersgemiddelde van middelgrote fondsen, steeg met 1,63 punten naar 933,84. Fondsen die een sterke start kenden waren onder meer Otra, Content en ACF. Groothandelaar Otra klom 1,60 naar 34,50, Content 3,70 op naar 73,20 en ACF 1,30 op naar 29,30 gulden.

De Amerikaanse dollar is vanmorgen op de Europese valutamarkten een kwart cent hoger geopend. Omstreeks het middaguur noteerde de Amerikaanse munt 1,7155 gulden, in vergelijking met een slotkoers van 1,7130 gulden gisteren. Het hogere koerspeil was gisteravond al bereikt op de wisselmarkt in New York.

Ook de meeste Europese valuta's waren wat hoger ten opzichte van de gulden en de Duitse mark. De koers van het pond sterling steeg van 2,6785 gulden naar 2,6815 en die van de Franse franc van 33,205 gulden per honderd naar 33,225. De Italiaanse lire was met een notering van 1,1295 gulden per duizend vrijwel onveranderd.

NEW YORK Op de effectenbeurs in New York is het Dow Jones-koersgemiddelde gisteren voor de tweede achtereenvolgende dag boven de 6.000 punten gekomen, maar het lukte opnieuw niet voor het eerst in de geschiedenis boven die grens te sluiten. Het koersgemiddelde eindigde de handel 13,04 punten lager op 5966,77.

De Dow Jones-index was al snel 22 punten hoger op 6002. Het ging mis toen een terugval optrad bij de technologiefondsen, die het de laatste tijd goed deden. De ommekeer had te maken met een minder gunstige beoordeling van het aandeel Intel door een analist van Salomon Brothers.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot voor de tweede achtereenvolgende dag behoorlijk lager. De Nikkei-index daalde met 167,70 punten (0,8 procent) tot 20.870,83. Volgens handelaren waren beleggers terughoudend door de onduidelijke politieke situatie in Japan. De omzet bleef daardoor beperkt tot 240 miljoen aandelen.