Belegger TNT gereserveerd over bod KPN

ROTTERDAM, 9 OKT. Bankers Trust Australia, met een belang van 19,99 procent de grootste aandeelhouder van het Australische transportconcern TNT, wil zich niet binden aan het overnamebod dat Koninklijke PTT Nederland uitbrengt op alle aandelen TNT.

Tegenover het persbureau Reuter noemde de bank, een dochter van de Amerikaanse Bankers Trust, het aangekondigde bod van KPN (2,7 miljard gulden voor alle aandelen) laag. “Het bevindt zich aan de onderkant van de taxaties die wij van TNT hebben laten maken”, aldus het hoofd van de effectenafdeling van Bankers Trust Australia, Rohan Hedley. Bovendien vindt Bankers Trust Australia dat het post- en telecombedrijf KPN niet goed past bij transporteur TNT. Ze wijst het bod overigens niet expliciet af.

De terughoudendheid van Bankers Trust Australia leidde vandaag tot intensieve handel in aandelen TNT. Handelaren constateerden met name interesse van institutionele beleggers, die erop speculeren dat Bankers Trust wellicht een hoger bod op de TNT-stukken weet te bewerkstelligen, bij voorbeeld van TNT's branchegenoot Federal Express. Het aandeel TNT sloot niettemin op een koers van 2,41 Australische dollar, 4 cent onder het bod van 2,45 dollar dat KPN maandag officieel uitbrengt en dat een looptijd van vier weken heeft.

Onder analisten wekte de houding van Bankers Trust verbazing. In eerdere reacties werd het bod, unaniem gesteund door het TNT-bestuur, omschreven als “vrijwel zeker van succes”. Op de eerste dag na bekendmaking van KPN's bod, 48 procent boven TNT's laatste beurskoers, kon het concern al 9,9 procent van de aandelen kopen.

KPN wilde vanmiddag niet reageren op de Australische terughoudendheid. “Het is niet opportuun daar nu op in te gaan.” Het concern blijft “vol vertrouwen” dat het alle aandelen TNT in handen krijgt.

KPN wil per se volledig eigenaar van het transportconcern worden. Daarvoor is het nodig dat minimaal 90 procent van de stukken op het openbare bod wordt aangemeld. Dan krijgt het Nederlandse post- en telecommunicatiebedrijf het recht ook de rest op te kopen.

Als Bankers Trust weigert zijn pakket TNT te verkopen, kan het de overnamepoging van KPN blokkeren. Ook twee andere grootaandeelhouders - het Amerikaanse First Defiance Financial Corporation (FDEF), houdster van 14 procent en Permanent Trustee (18 procent) - zijn daartoe in staat. KPN zegt nog gesprekken met hen te gaan voeren.

KPN houdt vooralsnog vast aan zijn standpunt dat het een juiste waardebepaling van TNT heeft gemaakt. “We vertrouwen op onze eigen rekensommen”. Vorig jaar bleek KPN niet bereid te tornen aan zijn taxatie van de waarde van het Belgische telecom-bedrijf Belgacom. Daardoor verloor het de slag om een belang in dat bedrijf aan een consortium dat bereid was aanzienlijk meer te betalen.