Armstrong hoopt na kankeroperatie op rentree in peloton

LUGANO, 8 OKT. Oud-wereldkampioen Lance Armstrong is vorige week geopereerd aan kanker. Dat maakte de Amerikaanse wielrenner gisteren bekend aan de vooravond van het wereldkampioenschap in Zwitserland.

De 25-jarige Texaan heeft goede hoop dat hij zijn loopbaan kan voortzetten. “Mijn arts in het ziekenhuis geeft me zeventig tot negentig procent kans op volledig herstel”, vertelde hij bij een telefonische persconferentie vanuit zijn woonplaats Austin. “Het is mijn bedoeling om in 1997 weer in het peloton te rijden.”

Armstrong had een kwaadaardig gezwel in een testikel. Hij kreeg twee weken geleden last van zijn teelballen. Nadat hij ook bloed had gespuugd, besloot hij artsen te raadplegen. Inmiddels is het gezwel verwijderd. Armstrong vertelde dat de kanker is uitgezaaid naar zijn onderbuik en longen. Hij is deze week begonnen met een twaalf weken durende chemokuur. “Ik doe er eerst alles aan om te genezen van mijn ziekte. Daarna wil ik ook in sportief opzicht op mijn oude niveau terugkeren”, zei Armstrong. “Ik hoop volgende week al weer op een fiets te kunnen zitten om mijn conditie op peil te houden.”

De wielrenner had een paar minuten nodig om het nieuws te verwerken toen de specialist hem het vertelde. Daarna zei hij: “Oké doc, wanneer beginnen we met de strijd? Ik zal misschien niet meer zes uur achter elkaar op de fiets kunnen zitten, maar ik moet toch een redelijk niveau kunnen halen.”

Armstrong is een van de meest talentvolle coureurs in het peloton. In 1993 baarde hij opzien door op 21-jarige leeftijd de wereldtitel bij de professionals te winnen. Sindsdien won hij onder meer de najaarsklassieker Clasica San Sebastian, de voorjaarsklassieker Waalse Pijl en twee etappes in de Tour de France. Armstrong had al eerder afgezien van deelname aan het wereldkampioenschap in Lugano. “Een WK in oktober is een belachelijke onderneming”, verklaarde hij zijn afwezigheid.

De internationale wielrenunie (UCI) wil paal en perk stellen aan de modernisering van de racefiets. UCI-voorzitter Hein Verbruggen verkondigde gisteren in Lugano dat de technologie een te grote rol speelt in de wielersport. “We willen terug naar een fiets die nog herkenbaar is.”

Belangrijkste regelwijziging die Verbruggen aankondigde, is de afstand van de trapas tot het uiteinde van het stuur. De UCI hanteert voortaan een marge van maximaal vijftien centimeter. De Engelsman Chris Boardman verbeterde vorige maand het werelduurrecord met een geavanceerd stuur, waarop hij zijn armen kon steunen op een soort rek dat ongeveer dertig centimeter voorbij de trapas eindigde. Boardmans noviteit is voortaan verboden en zal tijdens het WK deze week alleen om praktische redenen worden toegestaan. “We kunnen moeilijk mensen terug naar huis sturen als ze hier met zo'n stuur arriveren”, aldus Verbruggen.

De Nederlandse bestuurder beseft dat de wielerindustrie altijd zoekt naar vernieuwing. Verbruggen: “De technologie dendert maar door. Je ziet de meest waanzinnige modellen, die de armere landen nooit meer kunnen bekostigen. Laten we met z'n allen eens aan de gevolgen denken. We hebben de techniek niet meer in de hand. Fietsen op die rare dingen is niet gezond meer. We moeten de mens weer boven de machine stellen.”