'Apotheker wacht failliet'

DEN HAAG, 9 OKT. De helft tot driekwart van de Nederlandse apotheken wacht een faillissement, als niet tegelijk met grootschalige invoering van postorderfarmacie een hoger tarief voor de apotheker gaat gelden.

“De winstgevende activiteiten worden weggehaald, de verliesgevende blijven achter”, aldus de Haagse advocaat mr. G.E. Gelpke, die gisteren de Verenigde Apotheken in de regio Den Haag en twee individuele apothekers bijstond in een kort geding dat het Zilveren Kruis tegen hen had aangespannen.

Ziekenfonds en zorgverzekeraar Zilveren Kruis had zowel in Amsterdam als in Den Haag apothekers in kort geding gedaagd om hen opnieuw aan de onderhandelingstafel te krijgen. De twee partijen hebben sinds 1 juli een conflict door de aankondiging van Zilveren Kruis dit najaar met postorderfarmacie te zullen komen. De apothekers stellen dat zij, wanneer de - chronische - patiënten hun medicijnen voortaan per post thuis, op het werk- of vakantieadres bezorgd krijgen, alleen nog goed zijn voor nacht- en weekeinddienst of speciale bereidingen.

Om dat te overleven moet een apart, hoger tarief gaan gelden dan het tientje dat zij nu per recept(regel) krijgen. Het Zilveren Kruis wijst er echter op dat niet een verzekeraar maar het Centraal Orgaan Tarieven Gezondheidszorg (COTG) de minister moet adviseren over tarieven. Het tientje is overigens al een maximumtarief.

De apothekers en Zilveren Kruis zijn er dit voorjaar niet in geslaagd een contract te sluiten, zodat patiënten na 1 juli een rekening voor hun medicijnen krijgen in plaats van de verstrekking in natura die bij een contract hoort. In het laatste geval verrekent de apotheker de kosten direct met de verzekeraar.

Naar gisteren - en eerder tijdens een kort geding tegen de Rotterdamse apothekers - bleek, zit het het Zilveren Kruis vooral hoog dat de rekeningen sinds juli op papier worden aangeleverd en niet meer op een diskette, waardoor de administratieve verwerking bij het verzekeringsbedrijf erg lastig en vooral tijdrovend wordt. Zilveren Kruis heeft dan ook geëist dat de rekeningen weer op diskette worden aangeleverd.

De apothekers weigeren dat echter, omdat zij op die manier “op voorhand hun enige onderhandelingsmiddel zouden prijsgeven”, aldus mr. Gelpke. Uitspraak 16 oktober