Achttien plannen voor een betere toekomst

DEN HAAG, 9 OKT. De scholieren in het Haagse Congresgebouwschuiven zenuwachtig op hun stoel. Zij willen naar de disco terwijl staatssecretaris Terpstra (VWS) juist zegt dat het “zin heeft om naar jongeren te luisteren.”

Gisteravond had in Den Haag de finale van de Jongeren Projectdagen plaats. Er werden achttien Future Awards-prijzen uitgereikt voor de beste plannen voor een betere toekomst. De prijswinnaars mogen de projekten zelf uitvoeren. De Mavo 't Ruiven uit Berkel Enschot gaat bijvoorbeeld een multiculturele sport-en muziekdag met asielzoekers organiseren en het VBO 't Beeckland in Vorden nodigt zwerfjongeren uit om voorlichting op scholen te geven.

Het was voor de tweede keer dat deze dagen werden georganiseerd, een initiatief van de Nationale Jongerenraad voor Milieu en Ontwikkeling. De afgelopen drie dagen stonden in het teken van de jeugd. De uitslag van het Jongerenreferendum, waarin meer dan honderdduizend jongeren in Nederland hun mening gaven over het milieu, werkgelegenheid en discriminatie, werd gepresenteerd. Verder gingen vijftienduizend middelbare scholieren op pad om in hun eigen leefomgeving een actieplan voor een duurzame toekomst te ontwerpen.

Het groepje van elke school dat het beste plan had gemaakt, werd tenslotte uitgenodigd om naar het Congresgebouw te komen. Daar wees de jury onder leiding van minister Dijkstal (binnenlandse zaken) de winnaars aan. Samen met staatssecretaris Terpstra reikte Dijkstal de Future Awards uit: prijzen ter waarde van 5.000 gulden om de projecten daadwerkelijk te realiseren. Hiervoor hebben zij een jaar de tijd. Na de prijsuitreiking was er een feest voor alle aanwezige scholieren. Elke school had ook twee aankomend journalisten geleverd: de Young Reporters. Zij mochten een persconferentie bijwonen.

Aangezien er zeventig scholen en twintig jongerenorganisaties door het hele land hebben meegedaan aan de Projectdagen, zijn er vele plannen die de jury nooit hebben bereikt. In Amsterdam deden de drie eerste klassen van het Florens College mee, voorbereidend beroepsonderwijs voor 'opleidingen in natuur en groen'. Leerlingen worden er opgeleid om bijvoorbeeld dierenartsassistent te worden, maar politieagent of vrachtwagenchauffeur kan ook.

Nathalie, Debby, Angelique en Samira uit klas 1B gingen naar McDonald's. Na een Big Mac en een gesprek met een medewerkster van hun fastfoodfavoriet ontstond hun plan: er zouden drie afvalbakken in de zaak moeten komen, zodat plastic, papier en etenswaren apart kunnen worden weggegooid. “Dan hoeft die meneer dat niet meer allemaal uit te zoeken”, aldus Nathalie.

Uit dezelfde klas kwam het plan van Tim, René, Beau, Jannes en Boris. Zij hebben hantekeningen opgehaald om de boswachter in een nabijgelegen heemtuin een vergunning voor een noodgebouw te bezorgen. Zij willen dat er een klaslokaal bij de heemtuin komt zodat de boswachter rondleidingen kan organiseren voor klassen die op bezoek komen. “Een soort biologieles in de praktijk”, aldus Tim. Jammer genoeg sneuvelde hun plan al in de eerste ronde. De klas koos drie andere projecten die mochten strijden voor de eerste plaats. Jannes vindt het niet zo erg dat hun plan het niet is geworden. “Nu heb ik lekker vrij vanmiddag!”Brenda, Lisa en Nathalie gaan wel door naar de laatste ronde. Ze hebben foto's en posters gemaakt in het thema Vandalisme, zo kinderachtig. Op de posters, die ze overal in de buurt hebben opgehangen, is een prullenbak getekend die heel bang kijkt. Een gedachtenwolkje maakt duidelijk waar de prullenbak zich zorgen over maakt: “Ojee, een vandaal”. De drie meisjes zouden de 5.000 gulden willen gebruiken om een muur te bouwen voor graffiti. Deze kan een keer per maand schoongemaakt worden en “dan kunnen ze daar hun tekeningen op spuiten”.

Maar ook zij mogen niet naar Den Haag. Bij de presentatie van de drie beste groepjes uit de drie klassen besluit een speciaal voor de gelegenheid samengesteld forum dat het groepje van Angelique uit klas 1c het beste plan heeft bedacht. De drie meisjes zijn op bezoek geweest bij twee andere scholen om het over pesten te hebben. Ze hebben besloten dat de 5.000 gulden gebruikt moet worden om een heel groot feest te organiseren waar de pesters en de gepesten dichter bij elkaar kunnen komen. “Zodat ze dat niet meer doen en vrienden worden”, aldus Angelique.

's Avonds in Den Haag blijkt het Florens College niet in de prijzen te vallen. Begeleider Francien van Eijmeren wijt dit aan de voorbereiding. “De leerlingen hebben vooral geoefend om hun plan goed te presenteren. Maar de jury bekeek alleen de plannen op papier, en daar hadden we nauwelijks aandacht aan besteed. Maar volgend jaar doen we zeker weer mee.” Angelique zegt wel teleurgesteld te zijn. Zij verdwijnt richting dansvloer en stort zich op de disco.