Wijzigingen in fractiebestuur PvdA

DEN HAAG, 8 OKT. Het fractiebestuur van de PvdA in de Tweede Kamer is vorige week drastisch gewijzigd. Fungerend partijvoorzitter Ruud Vreeman, voorzitter van de fractiegroep Binnenlands beleid, en Saskia Noorman-Den Uyl, dochter van wijlen PvdA-leider Joop den Uyl, hebben plaats gemaakt voor justitie-specialist Ella Kalsbeek en Bert Middel, onder meer actief in het asielbeleid.

Van de leden van het negenkoppige fractiebestuur is alleen de fractievoorzitter, Jacques Wallage, voor vier jaar gekozen. Vreeman besloot zijn functie in het fractiebestuur neer te leggen, omdat hij meer tijd wil hebben voor zijn taken als fungerend partijvoorzitter. Partijvoorzitter Felix Rottenberg is al geruime tijd ziek. Met het vertrek van Vreeman komt in ieder geval een eind aan de personele unie tussen fractiebestuur en partijbestuur.

Vreemans opvolger als voorzitter van de fractiegroep binnenlands bestuur en fractiebestuurslid, Kalsbeek, werd zonder tegenkandidaat gekozen. Maar niet zonder gemor. Haar benoeming gaat in tegen de regel dat fractieleden niet tegelijk woordvoerder en groepsvoorzitter mogen zijn op hetzelfde terrein.

Noorman, die eerder als fractiebestuurslid werd verkozen boven Kalsbeek, werd vorige week met grote meerderheid weggestemd als voorzitter van de groep 'Zorg en ontwikkeling'. Volgens een lid van de fractiegroep ontaardden de vergaderingen van deze groep regelmatig in hoogoplopende ruzies tussen Noorman en Jeltje van Nieuwenhoven. Intern werd de groep daarom ook wel aangeduid als 'Zorg en wanhoop'.