Weer partner uit Duitse digitale tv

DÜSSELDORF, 8 OKT. De invoering van digitale televisie in Duitsland lijkt steeds meer een zaak van maar een paar ondernemingen te worden. Vandaag maakte Vebacom, de telecomdivisie van het Duitse conglomeraat Veba, bekend niet deel te zullen nemen in Primus, die namens de Kirch-groep decoders zou gaan leveren. Volgens een woordvoerder van Vebacom moet de stap worden gezien als een denkpauze, die is ingegeven door de ontwikkelingen van de afgelopen weken.

Vebacom was een van de initiatiefnemers van MMBG, dat in mei dit jaar werd opgericht als tegenwicht voor de plannen van Kirch. Vebacom stapte later echter over naar Primus.

Vorige maand stapte de uitgeversgigant Bertelsmann ook uit MMBG, daarmee het voorbeeld volgend van Deutsche Telekom, dat een eigen systeem wil gaan ontwikkelen. Vebacom zou volgens berichten in de Duitse pers met Deutsche Telekom aan het onderhandelen zijn om mee te doen met diens plannen voor betaal-tv.

De meeste Duitse ondernemingen hebben hun plannen om actief te worden in digitale betaal-tv in de ijskast gezet. Bertelsmann heeft deze vorm van tv-uitzendingen sterk overschat genoemd. Eigenlijk is in Duitsland alleen Kirch er nog actief mee bezig. Deze groep had zich ten doel gesteld eind dit jaar 200.000 abonnees te hebben, maar op het ogenblik zijn het er nog maar 10.000.