Voetbaltop boycot commerciële tv

ROTTERDAM, 8 OKT. Zevenenzestig topvoetballers werken niet meer mee aan amusementsprogramma's van de commerciële omroepen Sport7, SBS6, Veronica en RTL 4 en 5. De betrokken spelers, onder wie elf internationals die afgelopen zaterdag van Wales wonnen, eisen voor gastoptredens in shows, quizzen en studiogesprekken een vaste financiële vergoeding.

Aan vraaggesprekken rond wedstrijden en trainingen werken de spelers nog wel belangeloos mee.

“Sinds de komst van Sport7 is sprake van over-exposure”, zegt directeur R. Jansen van Sportpromotion, het bureau dat de commerciële belangen van de 67 topvoetballers behartigt. “Sommige topspelers worden wel vijf keer per week gevraagd. Dat kan gewoon niet meer. Het wordt tijd dat op dat gebied een betere coördinatie komt. Daarnaast wensen we basisbedragen voor de medewerking van de spelers, plus vergoedingen voor ieder optreden. In de Verenigde Staten is dat al gebruikelijk”, aldus Jansen.

De onderhandelingen met vertegenwoordigers van de commerciële omroepen liepen drie weken geleden vast. Jansen: “In eerste instantie toonden de omroepen begrip voor ons standpunt. Daarna zei de directie van Sport7: die voetballers werken toch wel mee, waarom zouden we betalen. Drie weken geleden besloten we daarom tot een lieve boycot.” Komende week worden de onderhandelingen hervat.

Ook de Vereniging van Contract Spelers (VVCS), die de meeste Nederlandse profspelers vertegenwoordigt, probeert met de omroepen tot afspraken te komen. De vakbond wil een vast vergoedingenstelsel voor profspelers, dat voor alle omroepen geldt. De VVCS wil onderscheid maken tussen internationals, eredivisie-spelers en de eerste divisie. VVCS-voorzitter Th. van Seggelen noemt de boycot van de spelers zinloos.