Voetbalprofs bieden Jean-Marc Bosman benefietduel aan

Niet bekend

Bosman vocht met succes het transfersysteem binnen de Europese Unie aan. Sinds de uitspraak van het Europese Hof van Justitie, in december van het vorig jaar, mogen spelers na afloop van hun contract zonder vergoedingssom van club veranderen. In heel Europa leidde het vonnis tot een explosieve groei van de salarissen van de profspelers.

Voor Bosman betekende zijn jarenlange strijd tegen de wetten van de Europese voetbalbond een lijdensweg. Hij raakte zijn baan, zijn vrouw en zijn levensvreugde kwijt. Sinds de historische uitspraak gaat het weer de goede kant op met hem. De benefietwedstrijd moet Bosman ook financieel op de been helpen.

“Wij moeten blijk geven van onze solidariteit met de man die een revolutie binnen het voetbal heeft ontketend”, zei de Franse doelman-international Bernard Lama gisteren. “Dankzij hem zijn de zaken uiteindelijk in ons voordeel uitgevallen.” Bosman op zijn beurt toonde zich dankbaar. “Mijn dank gaat uit naar alle spelers. Lange tijd streed ik in mijn eentje. Het is fijn om gewaardeerd te worden door de grote namen uit het internationale voetbal.”

De bijeenkomst in hotel Méridien werd gisteren bijgewoond door onder anderen speler-manager Ruud Gullit van Chelsea en de Argentijnse oud-international en voormalig trainer-coach van Real Madrid, Jorge Valdano. Diego Maradona en Eric Cantona, initiatiefnemers van de belangenvereniging AIFP, ontbraken bij de aankondiging van de benefietwedstrijd.