Vendex stoot aandelenpakket Bijenkorf af

ROTTERDAM, 8 OKT. Vendex International, onder meer eigenaar van de V&D-warenhuizen, verkoopt zijn belang van 36 procent in Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB). Vendex beschouwt het belang in KBB, dat het sedert eind jaren zeventig bezat, niet langer als “strategisch”.

Dat heeft Vendex vanmorgen bekendgemaakt. Berekend tegen de openingskoers van vanmorgen - 144,70 gulden - is het belang ongeveer 616 miljoen gulden waard. Vendex wil de opbrengst van de verkoop van de aandelen gebruiken voor verdere expansie van de kernactiviteiten detailhandel en zakelijke dienstverlening.

De verkoop van de in totaal 4,25 miljoen aandelen gebeurt door een internationaal bankensyndicaat onder leiding van Morgan Stanley. Ook ABN Amro Rotschild, ING Barings en Union Bank of Switzerland (UBS) maken deel uit van het syndicaat. De banken verwachten de plaatsing binnen twee weken af te ronden. Het syndicaat verkoopt het pakket niet aan één partij, maar aan grote beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars.

Op de Amsterdamse effectenbeurs steeg de aandelenkoers van Vendex, die gisteren sloot op 71,80 gulden, vanmorgen met enkele guldens. De koers van KBB, die gisteren sloot op 146,20 gulden, ging daarentegen omlaag.

Vendex bezit al sinds eind jaren zeventig een belang in het detailhandelsconcern KBB (onder andere Bijenkorf, Hema, Praxis). De aankoop van de aandelen was een initiatief van voormalig directievoorzitter Anton Dreesmann. Begin jaren tachtig, vlak nadat Vendex had deelgenomen aan een omvangrijke financiële injectie die het voortbestaan van KBB moest garanderen, bedroeg het belang zelfs maximaal 40 procent.

Vendex (omzet ruim 11 miljard gulden) beschouwde de deelname in KBB (omzet 4,5 miljard gulden) tot voor kort als strategisch. Volgens het bedrijf zijn er onvoldoende mogelijkheden om op afzienbare termijn te komen tot de beoogde samenwerking. Daarom is in overleg met KBB besloten het pakket te verkopen.