Tennisfederatie wijst protest Oostenrijk af

ROTTERDAM, 8 OKT. Oostenrijk is officieel gedegradeerd uit de wereldgroep van de Davis Cup. Het protest van de Oostenrijkse tennisbond tegen de verloren verklaarde wedstrijd in en tegen Brazilië werd gisteren in Londen afgewezen door de internationale tennisfederatie (ITF).

Bovendien besloot de bond het prijzengeld van de ploeg van bondscoach Ronald Leitgeb, geschat op ongeveer één ton, in te houden. Aanvoerder Thomas Muster moet daarnaast een boete van ruim 13.000 gulden betalen.

Ruim twee weken geleden stapte Muster in Sao Paulo van de baan. De nummer drie van de wereld voelde zich in de vijfde set van het dubbelspel bedreigd door de toeschouwers en weigerde daarom verder te spelen. Het Oostenrijkse team meldde zich vervolgens ook niet voor de twee enkelpartijen op de slotdag. De dienstdoende scheidsrechter besloot daarop Brazilië met 4-1 uit te roepen als winnaar van het promotie-degradatieduel.

Bij de loting voor de eerste ronde van de Davis Cup voor volgend jaar is de Nederlandse ploeg samen met Rusland als zevende en achtste land geplaatst. Zweden en de Verenigde Staten vormen de top van de ranking in de wereldgroep. Duitsland en Frankrijk zijn als de nummers drie en vier ingeschaald. Tsjechië en Italië bezetten de vijfde en de zesde positie in het plaatsingsschema.

De overige acht deelnemende landen zijn Australië, Brazilië, India, Mexico, Roemenië, Zuid-Afrika, Spanje en Zwitserland. De tegenstander van de nationale ploeg onder leiding van bondscoach Stanley Franker komt uit deze groep van landen. De loting wordt vandaag in Londen verricht.