Tegenstanders Lebed zetten de aanval in

MOSKOU, 8 OKT. Aleksandr Lebed was nog niet naar Brussel vertrokken of zijn tegenstanders in Moskou openden de aanval op hem. De veiligheidsadviseur werd op de eerste dag van zijn eerste bezoek aan het buitenland beschuldigd van machtswellust en het onderhouden van banden met criminelen.

Waar of niet, de aantijgingen verminderden in Moskou de glans van Lebeds bezoek aan de NAVO. Minister van Binnenlandse Zaken Koelikov koos juist gisteren uit om een persconferentie te beleggen over Lebeds optreden in Tsjetsjenië. De minister, die Lebed vorige week in het parlement al van hoogverraad had beticht, wegens zijn vredesakkoord met de rebellen, zei gisteren dat Jeltsins veiligheidsadviseur met zijn onderhandelingen Russische militaire successen had gehinderd. “Ik ben ervan overtuigd dat als wij op 14 augustus niet ineens het bevel hadden gekregen het vuren te staken, wij de rebellen zouden hebben verdreven”, aldus de minister, die verantwoordelijk is voor het grootste gedeelte van de troepen in de deelrepubliek.

Begin augustus hadden de rebellen Grozny heroverd en Lebed kwam tussenbeide toen Russische bevelhebbers ter plaatse een nietsontziend tegenoffensief aankondigden. Koelikov onthulde tevens dat Lebed een crimineel had ingezet als tussenpersoon om contact met de rebellenleiders te leggen. De man zou in 1992 samen met een Tsjetjeense partner onder valse voorwendselen 1,7 miljoen aan een Russische bank hebben ontfutseld. Hij was op borgtocht vrijgelaten en Lebed zou dit hebben geweten. Verder zou Lebed het aantal slachtoffers van de oorlog in de Kaukasus hebben overdreven. Er zijn niet 90.000 doden gevallen maar slechts 18.500, aldus Koelikov.

Een andere hoge functionaris zei op een eigen persconferentie ook nog dat “een situatie wil scheppen dat belangrijke economische beslissingen niet zonder hem kunnen worden genomen”. Vice-voorzitter van het parlement Aleksandr Sjochin, lid van de partij van premier Tsjernomyrdin, waarschuwde: “Als Lebed klaar is met Tsjetsjenië zal hij zich op de economie storten.” De persconferentie van Koelikov verdreef Lebeds bezoek als opening van de avondjournaals.