Straf voor ruiters wekt onbegrip in Argentinië

BUENOS AIRES, 8 OKT. In Argentinië is verontwaardigd gereageerd op de straffen die de vier olympische springruiters uit het Zuidamerikaanse land gisteren opgelegd hebben gekregen van de juridische commissie van de internationale federatie FEI.

Volgens de bond hebben Oscar Fuentes, Ricardo Kierkegaard, Federico Castaing en Justo Albarracin zich schuldig gemaakt aan dierenmishandeling. Met ingang van 1 november is het viertal voor zes maanden geschorst. Bovendien zijn de ruiters uit de uitslag geschrapt van de landenwedstrijd bij de Olympische Spelen. Argentinië eindigde als zeventiende in Atlanta.

De springruiters zouden hun paarden tijdens trainingen in aanloop naar de Spelen nodeloos pijn hebben laten lijden door draden boven hindernissen te spannen en balken met spijkers te gebruiken. Foto's dienden als bewijsstukken. Voorzitter Jorge Gabriel van de Argentijnse hippische bond blijft geloven in de onschuld van de ruiters. “Ik sta achter de ruiters. Er is geen overtuigend bewijs gevonden”, zei hij. “Die foto's zijn van een hindernis waar nauwelijks iets op is waar te nemen.”