Slechts klein deel Eni te koop

ROME, 8 OKT. Het Italiaanse kabinet heeft besloten 8,75 procent van de petrochemische staatshoudstermaatschappij ENI op de markt te brengen. Hoewel hiermee een bedrag is gemoeid van ongeveer 6 miljard gulden, is het minder dan was verwacht.In geval van grote belangstelling kan het gedeelte worden vergroot naar 10 procent. De verkoopprijs zal worden bekendgemaakt op 20 oktober, een dag voor de werkelijke verkoop.

Het ministerie van financiën hoopt met deze verkoop tussen de 5,1 en 5,9 biljoen lire op te halen, tussen de 6 en 8 miljard gulden.Financiële analisten hadden verwacht dat het kabinet een groter deel van het staatsbedrijf op de markt zou brengen. In november 1995 is 15 procent van de ENI, die in goede gezondheid verkeert, verkocht. Er werd nu gespeculeerd op nog eens 20 procent. Het financiële dagblad Il Sole 24 Ore schrijft vanmorgen dat het kabinet veel te voorzichtig is.

Volgens de krant is er nog lang geen sprake van echte privatisering en zet dit vraagtekens bij de vaak herhaalde beloftes dat de politieke controle op staatsbedrijven zal verdwijnen door privatisering.Medewerkers van het ministerie van financiën hebben gezegd dat de slappe markt en de betrekkelijk hoge koers van de aandelen ENI op de beurs van Milaan een rol hebben gespeeld. ENI stond vorige week op 7347 lire.

    • Marc Leijendekker