Separatisten Corsica claimen bomaanslag

AJACCIO, 8 OKT. Corsicaanse separatisten hebben gisteren de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bomaanslag dit weekeinde in Bordeaux. De aanslag, waarbij een deel van het stadhuis werd vernield, was gericht tegen de Franse premier Alain Juppé, die tevens burgemeester is van Bordeaux. Juppé was kort tevoren nog in het stadhuis aanwezig. Maar hij was op het moment van de aanslag zelf al weer onderweg naar Parijs.

De 'historische vleugel' van het verboden Corsicaanse Nationale Bevrijdingsfront (FLNC) schreef in een korte verklaring aan enkele persbureaus dat met deze aanslag de focus zal worden gericht op het Franse vaste land. De aanslag zou een reactie zijn op Juppé's besluit in juli om de Corsicaanse separatisten harder aan te pakken. Dat besluit gaat volgens de FLNC in tegen geheime vredesonderhandelingen eerder dit jaar.

Het FLNC, dat streeft naar grotere onafhankelijkheid voor Corsica, heeft sinds juli ongeveer 80 bomaanslagen gepleegd. Maar het ging tot nu toe steeds om kleine aanslagen, waarbij slechts materiële schade ontstond.

Het Franse dagblad Libération suggereerde vanochtend dat het FLNC ontstemd zou zijn omdat de Franse regering zou onderhandelen met een andere afscheidingsbeweging. Juppé zei gisteren, na een ontmoeting met president Chirac, dat de regering “niet zal toelaten dat een handvol desperado's het proces van solidariteit met Corsica blokkeert”.

De regering zal het terrorisme met dezelfde harde hand bestrijden als vorig jaar, aldus Juppé, die daarmee verwees naar de aanslagen van Algerijnse fundamentalistische moslims waarbij acht mensen om het leven kwamen. Toen werden in heel Frankrijk zware veiligheidsmaatregelen genomen, onder de naam 'Vigipirate', die in januari weer deels werden teruggedraaid.

De Socialistische Partij, die de aanslag veroordeelde, kritiseerde gisteren het regeringsbeleid ten aanzien van Corsica. “Nu wordt een hoge prijs betaald voor het mislukken van die besprekingen”, aldus een woordvoerder. Volgens Corsicaanse parlementariërs, die in meerderheid tegen Corsicaanse onafhankelijkheid zijn, komen de harde regeringsmaatregelen veel te laat. (AFP, Reuter, AP)