Samenwerking van scheepswerven vroeg in gesprek gestrand

ROTTERDAM, 8 OKT. De scheepswerven Van der Giessen-De Noord in Krimpen aan den IJssel en Wilton Fijenoord in Schiedam zien af van een voorgenomen samenwerking. “Per saldo bleek er voor beide bedrijven geen voordeel aan een samenwerking”, zo heeft een zegsman van Van der Giessen-De Noord vanochtend bevestigd . “Op een aantal onderdelen van de besprekingen bleek overeenstemming niet mogelijk.”

In augustus kondigden beide werven een onderzoek naar samenwerking aan. Daarbij werd niet direct op een fusie gemikt, al werd dat ook niet uitgesloten. Uiterlijk in november zou er duidelijkheid moeten zijn. Beide bedrijven weigeren in te gaan op de precieze redenenen van het staken van de onderhandelingen. De zegsman van Van der Giessen-De Noord wil slechts kwijt dat “de punten die niet interessant zijn aan de samenwerking” zwaarder wegen dan de “punten die wel interessant zijn”.

Wilton-Fijenoord leek een sterke partner goed te kunnen gebruiken. In het afgelopen jaar werd de scheepsreparatiewerf van de houdstermaatschappij in Schiedam hard getroffen door de daling van de prijzen. Wilton leed vorig jaar een verlies van circa 20 miljoen gulden. Twee reorganisaties waren in 1995 nodig om de kostenstructuur van Wilton-Fijenoord in het gareel te krijgen. Begin vorig jaar gingen 251 arbeidsplaatsen verloren. Eind 1995 verloren nog eens 152 mensen hun baan. Nu werken er 290 mensen in Rotterdam. De sanering liet ook de directie niet ongemoeid. De raad van commissarissen zette de twee directieleden af. De ontslagprocedure eindigde ten slotte voor de rechter, die het ontslag ongedaan maakte. Een zegsman van Wilton Fijenoord zei vanochtend dat het afketsen van de samenwerkingsgesprekken met Van der Giessen-de Noord geen gevolgen heeft voor Wilton Fijenoord. “Het ging inderdaad niet goed met het bedrijf, maar het gaat nu wel weer goed. We zijn zo goed als uit de verliezen en hebben een positieve cashflow.”

Van de Giessen-De Noord doet het goed in de nieuwbouw-sector.