Raad bekijkt podia moderne muziek opnieuw

DEN HAAG, 8 OKT. De Raad voor Cultuur gaat de komende maanden de positie van de moderne muziekpodia in Nederland opnieuw bekijken. De Raad gaat gesprekken voeren met diverse instellingen en ensembles, zo staat in de vandaag verschenen aanvullingen en correcties op het eerder aan staatssecretaris Nuis uitgebrachte advies 'Een cultuur van verandering' over het kunstbeleid in de komende vier jaar.

Veel ensembles voor moderne muziek vrezen achteruitgang nu staatssecretaris Nuis in zijn Cultuurnota niet is ingegaan op hun wensen om soms forse structurele subsidieverhoging. Bovendien dreigt, na het intrekken van de incidenteel bedoelde financiële steun van het Fonds voor de podiumkunsten en het Prins Bernhardfonds, opheffing van de stichting Proms, die zorgt voor de programmering van ensemble-optredens in Amsterdam en daarbuiten.

De Raad voor Cultuur heeft kritiek op de voorgenomen samenwerking met de Stichting Jazz- en Geïmproviseerde Muziek in Nederland (SJIN) en Theater Netwerk Nederland (TNN). De Raad ziet meer heil in een bundeling van Gaudeamus, de SJIN en het Nederlands Impresariaat.