Positieve reacties op overnamebod van Amerikanen

ROTTERDAM, 8 OKT. Minister Wijers van Economische Zaken staat in eerste instantie positief tegenover het bod dat de Amerikaanse truckfabrikant Paccar heeft gedaan op alle aandelen DAF Trucks. De Nederlandse overheid heeft 39 procent van de aandelen in handen. Volgens Wijers kan het enkele weken duren voor hij een eindoordeel heeft. Waarschijnlijk zal een van de grote internationaal opererende banken een oordeel over de hoogte van het bod worden gevraagd.

De overheid heeft zich er steeds voorstander van getoond dat DAF een strategische alliantie zou aangaan met een of meer sterke industriële partners. De overname door Paccar biedt goede kansen voor DAF, meent Wijers, om zijn positie in de toenemende concurrentie op de wereldmarkt structureel te versterken. De minister zal in zijn eindoordeel over het bod ook de industrie-politieke afwegingen zwaar laten meewegen.

De Vlaamse deelregering, mede-eigenaar van DAF Trucks, staat eveneens positief tegenover de verkoop aan Paccar. De Vlaamse deelregering nam in 1993 een belang van 10 procent in DAF om de werkgelegenheid van 1330 mensen in de assenfabriek in de Belgische plaats Westerloo overeind te houden. “Het is nooit de bedoeling geweest dit belang aan te houden”, aldus het Vlaamse ministerie van Economische Zaken. “Nu de onderneming weer goed draait en zich een interessant bod voordoet, is het logisch dat we daar op ingaan.”

De Industriebond FNV wil nog nader overleg met Economische Zaken over de voorwaarden waaronder de staat zijn belang in DAF van de hand doet. De FNV-bond vindt het een nadeel dat de overheid, bij verkoop van haar aandelen, in de toekomst geen invloed meer heeft op de ontwikkeling van de werkgelegenheid bij DAF.

De vakbond De Unie spreekt van een “ideale partner. DAF en Paccar passen uitstekend bij elkaar”, aldus bestuurder J. Teuwen. CNV Metaal en Elektro zegt voorzichtig positief te zijn. De overname zal vooral meer mogelijkheden bieden voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe vrachtwagens, aldus de vakbond, die wel vraagtekens plaatst bij de te verwachten hoge rendementseisen van de Amerikanen.